Plastictest geeft bedrijven inzicht recyclen

Publicatie: 11 okt 2020 | Update: 23 mei 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

De provincie Friesland laat tientallen bedrijven een plastic-check uitvoeren in het nieuwe Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics (NTCP) in Oudehaske. Het moet de bedrijven concurrentievoordeel opleveren.

In het testlab wordt onderzoek gedaan naar de plastic kringloop en het ‘nieuwe leven van plastic’, zoals het makkelijker sorteren en hergebruiken van plastic uit afval. Het NTCP werd gebouwd met steun van het rijk, de provincie en het Afvalfonds en is het eerste plastictestcentrum van Europa.

Gedeputeerde Staten van Friesland maakt 150.000 euro vrij om zeker zestig tot zeventig bedrijven te laten screenen door het testcentrum. In het lab kijken specialisten naar de recyclebaarheid, sorteerbaarheid en wasbaarheid van verpakkingsmaterialen van de bedrijven. Het moet de bedrijven inzicht bieden in de mogelijkheden die ze hebben om hun materialen beter te recyclen.

Ze ondersteunen hiermee de innovatie en ontwikkeling van deze Friese bedrijven, zegt gedeputeerde Sander de Rouwe (economie). Ze zien dat bedrijven in de coronacrisis voorzichtig zijn met innoveren. Door hen op deze manier tegemoet te komen, hebben ze de financiële drempel in ieder geval weggehaald.

De provincie betaalt negentig procent van de testdag, het bedrijf de overige tien procent. Met de kennis die zij meekrijgen, kunnen ze hun bedrijfsvoering optimaliseren en krijgen ze kennis in hoe ze hun verpakkingsmaterialen kunnen hergebruiken, zegt De Rouwe. Het is mooi dat zij hun bedrijven in hun provincie kunnen laten testen. Het geeft hen een concurrentievoordeel ten opzichte van andere bedrijven. Ook onderstreept het de belangrijke positie die Friesland heeft binnen de circulaire economie.

De bedrijven kunnen zich rechtstreeks melden bij NTCP. De provincie heeft het testcentrum een rechtstreekse opdracht verleend. De provincie wijkt daarmee af van de eigen aanbestedingsregels, maar zegt ook dat het NTCP een unieke testfaciliteit is. Er is niet gekozen voor een subsidieregeling via de provincie. Dit om de aanvraag niet onnodig lang te maken, zegt De Rouwe.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!