Plasticverwerker bouwt sorteermachine opnieuw na brand in Zwolle

Publicatie: 4 aug 2021 | Update: 19 jun 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Afvalverwerker PreZero bouwt op Hessenpoort in Zwolle een volledig nieuwe sorteermachine voor pmd-afval. De sorteerhal werd door een grote brand verwoest. Het bedrijf neemt de brandveiligheid bij de nieuwbouw nog eens goed onder de loep. Bij PreZero worden plastic, metalen verpakkingen en drankkartons gerecycled.

Verkeerschaos

Het hele bedrijventerrein ging op slot, met lange rijen wachtende en geparkeerde auto’s van duizenden werknemers tot gevolg. Op snelweg A28 werd de snelheid verlaagd, omdat het zicht door de overtrekkende rookwolk werd beperkt.

Hoewel het vuur na een paar uur onder controle was, is de sorteerhal vooral van binnen volledig verwoest. PreZero heeft de schade in kaart gebracht en de afweging gemaakt of de machines en hal nog te herstellen zijn of niet. De hal blijkt met enige reparatie aan de wanden en aan het dak nog wel te gebruiken, maar de sorteermachine moet volledig opnieuw worden opgebouwd.

Brandveiligheid

Dat gaat op zijn vroegst in het najaar gebeuren, schat woordvoerder Anthonita van Egmond van de afvalverwerker in. Daarbij wordt volgens haar nog eens extra goed gekeken naar de brandwerende maatregelen in het bedrijf. De brand ontstond vermoedelijk in een residubak; een bak naast de lopende band waar onverwerkt of afgekeurd afval belandt. Het zou mogelijk om een ontbrandende batterij gaan, maar de precieze oorzaak is volgens Van Egmond nooit vast te stellen.

80.000 ton afval

Jaarlijks wordt in de hallen in Zwolle normaliter 80.000 ton afval verwerkt. Dat is ingezameld in heel Noord- en Oost-Nederland. Het Duitse concern van Dieter Schwarz, de rijkste man van Duitsland en de grote man achter supermarktketen Lidl, heeft bewust voor Zwolle gekozen om de verwerkingsinstallatie te bouwen. Buurman ROVA is namelijk de belangrijkste leverancier van ingezameld afval.

Alle materiaal wordt in Zwolle van elkaar gescheiden en gaat vervolgens soort voor soort naar andere bedrijven die er nieuwe verpakkingen van maken.

Het bedrijf voldeed wel aan de brandveiligheidseisen die in de vergunning zijn opgelegd. Bij het bestrijden van de grote brand waren brandweerlieden betrokken die zelf de brandveiligheidskeuring van het complex onder hun hoede hadden. Dat vergemakkelijkte volgens een brandweerman ter plaatse het onder controle krijgen van de vlammenzee.

Opgeslagen afval

De verwerking van het pmd-afval (plastic, metalen verpakkingen en drankenkartons) komt ondanks de brand niet in gevaar. Het van oorsprong Duitse afvalconcern verplaatste de sortering en verwerking deels naar een andere eigen locatie en besteedt de verwerking voor een deel uit. Daarnaast wordt ingezameld afval tijdelijk opgeslagen, om later alsnog te verwerken, zegt woordvoerder Van Egmond.

PreZero weer volop te draaien in Zwolle. Zodra ze enigszins aan de slag kunnen, wordt het opgeslagen materiaal ook weer op de locatie in Zwolle verwerkt.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!