Platform Tuinbouw Reststromen wil tuinbouwfolie hergebruiken

Publicatie: 23 sep 2022 | Update: 15 aug 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Plastic flessen inleveren, thuis het plastic afval scheiden. Het is een kleine moeite. Maar voor de meeste tuinders is het afvoeren van plastic, met name plastic folies, een hoge kostenpost. Ze worden gebruikt om over gewassen heen te plaatsen. Denk aan afdekfolie voor aspergeteelt en loopfolie in kassen. Zodra er een teeltwisseling is, moeten de folies worden verwisseld en worden deze als afval gezien.

Hoewel de folies vaak meerdere jaren worden gebruikt, leidt dit toch tot een groot volume aan plastic afval dat vaak is vervuild. Dit is daardoor lastig te recyclen. Veel tuinders voeren hun afval af bij de stort tegen hoge kosten.

Platform Tuinbouw Reststromen zet zich vol in op een transitie in de verwerking en recycling van plastic tuinbouwfolie. Er ligt hier een behoorlijke uitdaging.

Samenwerking met partners

Om hier verandering in de plastic afvoer te brengen, werkt het platform aan een verwaardingsketen voor tuinbouwfolie. Ze kijken samen met partners uit de sector naar andere mogelijkheden, bijvoorbeeld binnen verwerking, recycling en hergebruik van de folies.

Eerst wordt er gekeken naar het voorkomen van het gebruik van plastic, bijvoorbeeld door te kijken naar de mogelijkheid van biologisch afbreekbare alternatieven voor touw en clips. Daarna verleggen ze deze kijkrichting niet te voorkomen plastics zoals loopfolie en aspergefolie.

Experimenten

Meerdere Limburgse tuinbouwbedrijven, waaronder Teboza, Mellantas, BioVerbeek en Kwekerij Verberne, hebben zich aangesloten bij het project. Om te kijken naar mogelijkheden in machines, is het platform in contact gekomen met bedrijven als Clear Polymers en The Great Plastic Bake-off (GPBO). Met apparatuur van deze laatste partij wordt in Limburg al geëxperimenteerd.

GPBO heeft een compacte mobiele machine ontwikkeld die zwaar vervuild landbouwplastic om kan zetten in fit-for-purpose producten. Een fantastische ontwikkeling met toekomstperspectief, vooral voor vervuilde en gemengde plastic stromen.

Geschikt materiaal

Clear Polymers heeft ervaring met de verwerking van aspergefolie en is onlangs begonnen met de inname en verwerking van loopfolie uit de tuinbouw. Ze zijn altijd op zoek naar geschikt input materiaal, waarmee ze hun expertise in kunnen zetten. Zo liepen ze tegen loopfolie uit kassen aan die aan die criteria voldoet.

Om dit materiaal te kunnen verwerken, moeten telers er rekening mee houden dat de folie niet te vervuild mag zijn met bladresten of andere materialen die aan het eind van het teeltseizoen op het folie achterblijven.

Systeem ontwikkelen

Wat voor hen en de telers van groot belang is, is om het materiaal geschikt te maken voor recycling. De aard en omvang van de huidige vervuiling zijn dusdanig dat ze het niet direct in kunnen zetten. Ze proberen nu samen een systeem of werkwijze te ontwikkelen waarmee ze het wel recyclebaar kunnen krijgen. Dat moet ertoe leiden dat telers het in kunnen passen in hun huidige werkwijze en dat Clear Polymers daarop aan kan sluiten. Het bedrijf produceert dan daaruit een granulaat dat weer in landbouwfolie inzetbaar is.

Platform Tuinbouw Reststromen probeert telers te ondersteunen om de processen in de kas zo in te richten dat deze aansluiten bij de wensen van afnemers zoals Clear Polymers om zo de kosten voor afvoer omlaag te brengen en zoveel mogelijk materiaal te kunnen recyclen.

Er zijn tal van initiatieven, maar er is nog veel werk aan de winkel. Ze moeten ten eerste plastic voorkomen en waar dat niet mogelijk is plastic hergebruiken. Ze komen graag in contact met tuinders die openstaan voor de mogelijkheden om hun plastic te recyclen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!