Poetsdoek van afgedankte kleding

Publicatie: 12 okt 2022 | Update: 10 sep 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Wie dezer dagen gaat winkelen in het Stadshart, moet eigenlijk eerst even zijn of haar kledingkast uitspitten. Versleten boxershorts, verkleurde truien of een broek met een kapotte rits: tot 9 oktober 2022 kan iedereen afgedankte kleding inleveren bij een recycle station aan het Binnenhof. In ruil daarvoor maak je kans op een reis, uiteraard duurzaam en dus met de trein.

De actie is een initiatief van Stadshart Amstelveen, dat hiermee haar steentje wil bijdragen aan een duurzamere wereld. En daar is nog een wereld te winnen, want er belandt nog altijd meer afgedankte kleding op de vuilnisbelt dan in containers voor hergebruik.

Jaarlijks gooien Nederlanders ruim 179 miljoen kilo textiel bij het restafval en zo’n 135 miljoen kilo wordt verzameld om te recyclen. De kleding die de komende dagen wordt ingezameld, gaat naar Sympany. Maar wat gebeurt er daarna eigenlijk mee?

Zodra de kleding uit het Stadshart bij hun binnenkomt, begint het sorteren. Het bedrijf verdeelt de kleding onder in twee categorieën: ‘herdraagbaar’ en ‘recyclen’. Rond de 65 procent van de ingezamelde kleding is herdraagbaar. Dat verkopen ze aan tweedehands winkels, vooral in Nederland.

In versleten kleding hebben die winkels vaak geen interesse. Het liefst houden ze alles lokaal, maar voor afgedragen kleding is gewoon te weinig interesse in Nederland, waardoor ze er moeilijk vanaf komen. In Afrika of andere Europese landen is daar soms wel markt voor.

350.000 kilo in Amstelveen

In 1988 is Sympany begonnen met inzamelen in de gemeente Amstelveen. Er staan nu op 19 verschillende locaties in Amstelveen 22 containers waar je je kleding in kunt gooien. Op de website van Sympany staat vermeld dat er jaarlijks 350.000 kilo kleding wordt opgehaald in Amstelveen.

Opvallend: tussen de tien en vijftien procent van wat er in de kledingbakken wordt gegooid, is geen kleding. Er worden bijvoorbeeld ook huishoudelijke apparaten ingeleverd. Het is daarom belangrijk het schone textiel in een gesloten zak in te leveren om het te beschermen tegen vocht en vuil. Hoe beter we dit samen doen, hoe meer grondstoffen kunnen worden hergebruikt.

De opbrengst van de herdraagbare kleding gebruikt Sympany voor het doorontwikkelen van de mogelijkheden in de tweede categorie: recyclen. Dat wordt geinvesteerd in innovatie, want de recyclagetechnieken zijn nog altijd erg beperkt.

En juist daarom roept Sympany Amstelveners op om ook versleten kleding in te leveren. Veel mensen weten niet dat ze ook kleding met gaten en scheuren mogen inleveren, maar dat kunnen ze nog recyclen. Die kleding wordt verwerkt tot grondstof, waarna producten als isolatiemateriaal of schoonmaakdoekjes van worden gemaakt.

Olie- en verfvlekken

Mag je dan werkelijk alles inleveren bij het recycle station aan het Binnenhof? Vieze kleding, denk aan kleding met olie- of verfvlekken kan niet worden gerecycled. Wie van zulke kledingstukken af wil, moet het juist wél bij het restafval gooien. Voor de rest is alles welkom.

Fashionista’s en zussen Olcay en Dolshe Gulsen hebben hun naam aan het evenement verbonden. Wie kleding doneert, kan het opdragen aan één van de Gulsens, die beiden duizend kilo kleding hopen op te halen. Wie kleding doneert aan Olcay maakt kans op een treinreis naar Londen, wie voor Dolshe kiest mag hopen op een reis naar Parijs.

Kinderboeken

Behalve kleding zamelt Stadshart Amstelveen deze week ook kinderboeken in. Ingezamelde boeken worden verdeeld onder goede doelen als Vluchtelingenwerk, voedselbanken en blijf-van-mijn-lijf-huizen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!