PolyStyreneLoop redt PS uit sloopafval

Publicatie: 4 feb 2023 | Update: 23 aug 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

PolyStyreneLoop draagt ​​bij aan de Circulaire Economie door sloopafval van polystyreen (PS) schuim te recyclen dat de wettelijk verplichte vlamvertrager hexabroomcyclododecaan (HBCD) bevat. Het door CreaCycle GmbH en Fraunhofer IVV ontwikkelde Solvent-Based Purification (SBP)-proces scheidt HBCD van de PS waardoor de recycling van PS kan worden gebruikt voor nieuwe isolatiematerialen. Het broom in de HBCD wordt teruggewonnen door de Bromine Recovery Unit (BRU) van ICL na veilige vernietiging van HBCD. Het broom wordt hergebruikt om nieuwe polymere vlamvertragers te produceren die worden toegepast in isolatieproducten gemaakt van het recyclaat Loop-PS.

Levenscyclusbeoordeling

Er is een levenscyclusanalyse (LCA) uitgevoerd door TüV Rheinland om te beoordelen hoe PolyStyreneLoop zich verhoudt tot verbranding. Uit het onderzoek bleek dat de carbon foot print bijna gehalveerd wordt bij de keuze voor PolyStyreneLoop. Voor elke ton PS-schuim behandeld door PolyStyreneLoop wordt het equivalent van 3 ton CO2 bespaard.

Oplossing voor XPS met (H)CFCS

XPS geproduceerd vóór 2002 bevat CFK’s en (H)CFK’s als blaasmiddelen, waardoor dit afval een gevaarlijk afval is. PolyStyreneLoop werkt aan een voorbehandeling voor deze afvalstroom waardoor de (H)CFK’s veilig vrijkomen en worden afgevangen. Daarna kunnen de XPS-platen het CreaSolv®-proces ondergaan om de HBCD van de PS te scheiden.

Beste Beschikbare Techniek (BAT)

Sinds mei 2017 erkennen de Algemene Technische Richtlijnen van het Verdrag van Basel het PolyStyreneLoop-oplosproces als een geldig voorbehandelingsproces voor PS-schuimafval voor de scheiding van polystyreen en HBCD. Het proces is ook opgenomen als de beste beschikbare afvalverwerkingstechniek, samen met verbranding, met betrekking tot de vernietiging van de HBCD. Dit nieuwe kader zorgt voor een wereldwijde, langdurige stabiliteit van de regelgeving en is een essentiële voorwaarde voor de ontwikkeling van het PolyStyreneLoop-project.

Investeringsprogramma “Zeeland in stroomversnelling”

Het doel van de Provincie Zeeland en het Rijk is om te komen tot een duurzame economische structuurversterking in Zeeland. Dit is vertaald in het investeringsprogramma Zeeland in Stroomversnelling. PolyStyreneLoop ontving een subsidie ​​voor haar innovatie die een sterk en duurzaam vestigingsklimaat in de regio zal ondersteunen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!