Premium kunststof van gemengd afval zónder impact op het klimaat

Publicatie: 5 okt 2022 | Update: 5 sep 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Slechts een fractie van het materiaal dat kan worden omgezet in nieuw kunststof wordt momenteel gerecycled. Onderzoekers van Chalmers University of Technology in Zweden hebben nu aangetoond hoe de koolstofatomen in gemengd afval alle fossiele grondstoffen kunnen vervangen bij de productie van nieuw kunststof. De recyclingmethode is geïnspireerd op de natuurlijke koolstofcyclus en zou de klimaatimpact van kunststofmaterialen kunnen elimineren en zelfs de lucht kunnen zuiveren van koolstofdioxide.`

Er zitten genoeg koolstofatomen in afval om te voorzien in de behoeften van de wereldwijde kunststofproductie. Met deze atomen kunnen nieuwe kunststofproducten losgekoppeld worden van de aanvoer van virgin fossiele grondstoffen. Als het proces wordt aangedreven door hernieuwbare energie, krijgen ze ook kunststofproducten met een meer dan 95% lagere klimaatimpact dan de huidige, wat in feite negatieve emissies voor het hele systeem betekent, zegt Henrik Thunman, hoogleraar energietechnologie aan de Chalmers University of Technology en een van de auteurs van de studie gepubliceerd in het Journal of Cleaner Production.

Om circulaire kringlopen te realiseren, moeten de middelen die al in de samenleving aanwezig zijn beter benut worden. Henrik Thunman en zijn onderzoeksteam willen zich concentreren op een belangrijke hulpbron die tegenwoordig vaak in rook opgaat: de koolstofatomen in ons afval. Deze worden momenteel verbrand of belanden op stortplaatsen, in plaats van te worden gerecycled.
Technologieën die erop gericht zijn om van de koolstof in plastic-, papier- en houtafval (met of zonder voedselresten) een grondstof te creëren voor de productie van kunststoffen met dezelfde variëteit en kwaliteit als kunststoffen die worden geproduceerd uit fossiele bronnen, maken circulaire kringlopen nu mogelijk.

Kan fossiele grondstoffen vervangen

Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van het FUTNERC-project. De onderzoekers hebben bewezen dat het proces kan werken in samenwerking met kunststoffabrikant Borealis in Stenungsund, Zweden, waar ze de resultaten hebben geverifieerd en hebben aangetoond dat de grondstof kan worden gebruikt om kunststof te maken, ter vervanging van de fossiele grondstoffen die tegenwoordig worden gebruikt.

Het doel is om een circulaire economie voor kunststoffen te creëren. Deze kunststofproducten zijn de sleutel tot de transformatie naar een duurzame samenleving, dus het is belangrijk voor hun om dit soort onderzoek te ondersteunen. Ze hebben al projecten die circulariteit creëren voor hun kunststofproducten, maar er zijn meer oplossingen nodig. Daarom zijn e blij met deze uitstekende resultaten, die hun een stap dichter bij hun doel kunnen brengen, vind CEO van Borealis AB.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!