Sinds kort is het voor de Britten mogelijk om afgedragen kleding, schoenen en andere textielproducten, ongeacht het merk, in één van de 190 Primark winkels in te leveren. Het ingeleverde materiaal krijgt een nieuw leven als isolatie, speelgoed- en matrasvulling of wederom als kleding.
Commerciële winst recycling naar UNICEF
Primark werkt samen met recyclespecialist Yellow Octopus en belooft alle winst te doneren aan UNICEF. Het recycleprogramma van Primark komt vlak na de publicatie van een rapport van WRAP (Waste and Resource Action Programma). De onderzoekers schatten dat, gedurende de corona-lockdown, ruim een derde van de Britse bevolking oude kleding en textiel heeft weggedaan.
Nu winkels langzaamaan weer open gaan, riskeren tweedehandswinkels overspoeld te worden met donaties. Kleding doorgeven via retailers is een effectieve en vaak onderbenutte manier om van overdadig textiel af te komen, zegt Peter Maddox, directeur van WRAP in het persbericht.
Het mag geen geheim zijn dat Primark zich door de jaren heen een hoop kritiek op de hals heeft gehaald. Critici verwijten de retailer onder meer dat ze met hun goedkope kleding de ‘weggooi-cultuur’ stimuleren, waardoor tonnen textiel op de vuilstort belandt. Verder zouden arbeiders in ontwikkelingslanden – waar de kleding grotendeels wordt gemaakt – uitgebuit worden en moeten werken onder erbarmelijke omstandigheden.