Project Circulariteit in banden, besparing van miljoenen kilo’s afval per jaar mogelijk

Publicatie: 29 sep 2022 | Update: 15 okt 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Avans Hogeschool startte op 1 september 2021 samen met Oosterhoutse ondernemers en de gemeente het project Circulariteit in banden. Ruim een jaar later deelt het team de verrassende uitkomst van dit project, waarmee alleen al in Oosterhout maar liefst 12.000 kilogram rubberafval per jaar minder te verbranden is. Als meer gemeenten aanhaken kan het gaan om miljoenen kilo’s minder rubberafval per jaar.

Volgens de wethouder in Oosterhout heeft het project verschillende soorten rubber stromen in kaart gebracht. Ze kwamen op 2 stromen uit die in de oven terechtkomen: fietsbanden en afvalcontainer banden. Met fietsbanden gaat de branche zelf aan de gang met recyclen, maar met banden van afvalcontainers gebeurt nu niets. Als alle gemeenten deze banden van afvalcontainers gaan recyclen is nog een veel grotere besparing mogelijk.

12.000 kilo containerbanden jaarlijks verbrand

Volgens de onderzoeker van het lectoraat Sustainable Strategy and Innovation van Avans, bestaat de gemeente Oosterhout uit 57.000 inwoners, die jaarlijks 12.000 kilogram rubberafval van 10.000 containerbanden weggooien en verbranden. Avans heeft berekend dat als alle 345 grote en kleinere gemeenten in Nederland meedoen het zou gaan om 4 tot 5 miljoen kilogram recyclebaar rubber. Stel je eens voor hoeveel materiaalbesparing dat oplevert.

50 tot 70 kapotte containers per week

Jaarlijks gaan heel veel afvalcontainers voor particulier of bedrijfsafval stuk. Ze raken beschadigd door het ledigen of ze waaien om, deksels breken af of er komen barsten in. Inwoners en bedrijven bestellen dan een nieuwe bak. In Oosterhout gaat het om een kleine 100 minicontainers per week. De buitendienst ruilt de kapotte bak om voor een compleet nieuwe container.

De manager van de gemeentewerf in Oosterhout geeft aan dat de leverancier hun productieproces zich niet makkelijk laat aanpassen om alleen het bovenste deel te leveren, de bak zonder banden. Als het bovenste deel van de kliko kapot gaat zijn de banden en de assen daarvan nog gewoon goed, die kun je hergebruiken door ze op een nieuwe bak te monteren. Studenten van Avans bedachten nieuwe toepassingen voor het rubber van de bandjes. Bijvoorbeeld om stootranden van te maken om als wegscheiding te gebruiken. Dit is tot nu toe nog door geen enkel bedrijf of gemeente gedaan.

Rubber hergebruiken

De studenten van Avans hebben diverse prototypes gemaakt van producten die je van het vrijgekomen rubber kan maken, zoals plantenbakken en de eerder genoemde stootbanden. Om de recycling van containerbanden op te starten is startkapitaal nodig. De gemeente Oosterhout en Avans Hogeschool zijn daarom nu op zoek naar andere gemeenten die mee willen doen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!