PU-isolatiemateriaal recycling

Publicatie: 8 apr 2022 | Update: 8 apr 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Het Nederlandse bedrijf InSus heeft een methode ontwikkelt om PU-isolatiemateriaal te recyclen, door mechanische en chemische processen te combineren. De drijfgassen worden op een veilige manier verwijdert en daardoor is er geen impact op het milieu. De recycling gebeurt in een compleet gesloten proces waarbij geen gassen ontsnappen. Die worden afgevangen en onschadelijk gemaakt. De reststromen voor het te recyclen materiaal verschillen. Deze komt uit oude panden, of het is afval van de bouwplaats of afval uit de FALK-fabriek. Het afval uit de FALK-fabriek wordt het eerste materiaal waarmee InSus aan de slag gaat.Zo kan het isolatiemateriaal in plaats van in het afval terecht te komen. dienen als hoogwaardige grondstof voor nieuwe isolatiematerialen. In de tweede helft van 2022 begint InSus met de inname en productie van nieuwe isolatieplaten. Op dit moment wordt de productiefaciliteit gebouwd.

PU (polyurethaan) wordt gebruikt in de bouwwereld als geschuimd isolatiemateriaal. Door het hergebruik kan tot 0,8% van de totale Nederlandse jaarlijkse CO2-uitstoot bespaard worden.

Samenwerking

InSus werkt voor de productie van gerecyclede sandwichpanelen samen met FALK Bouwsystemen. Het circulaire sandwichpaneel van FALK, Cradlecore® genaamd, bestaat voor een groot deel uit gerecycled materiaal. Het paneel zelf is 100% recyclebaar.

Prijs

De gerecyclede sandwichpanelen met terugname garantie, zijn ongeveer 5% duurder, maar leveren de eindgebruiker belastingtechnische voordelen op.

Er is veel interesse voor de gerecyclede sandwichpanelen in de bouw. In de bouw wil iedereen graag duurzaam en circulair werken met nieuwe materialen. Deze moeten qua materiaaleigenschappen en verwerkbaarheid  hetzelfde zijn als wat ze gewend zijn, zodat  het ontwerp- en bouwproces niet verstoord wordt.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!