Puma ontwikkelt biologisch afbreekbare sneaker SUEDE van duurzame materialen

Publicatie: 12 nov 2021 | Update: 10 aug 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Sportbedrijf PUMA heeft een experimentele versie van zijn meest iconische sneaker, de SUEDE, ontwikkeld om deze te testen en biologisch afbreekbaar te maken. Hiermee wil PUMA voldoen aan de groeiende vraag naar duurzame producten voor een betere toekomst. De RE:SUEDE, die gebruikmaakt van de nieuwste technologie die vandaag beschikbaar is, zal worden gemaakt van duurzamere materialen zoals Zeology gelooid suède, biologisch afbreekbare TPE en hennepvezels.

Het RE:SUEDE-experiment is een pilot in circulariteit en de ultieme uitdrukking van de volgende generatie SUEDE – met de ambitie om nieuwe normen te stellen op het gebied van duurzaamheid voor de iconische schoen. Ontworpen om de uitdaging van afvalbeheer in de schoenenindustrie aan te pakken, zal het RE:SUEDE-experiment PUMA in staat stellen meer verantwoordelijkheid te nemen als het gaat om het ‘na leven’ van zijn producten aan te pakken. De pilot gaat van start in januari 2022 en biedt 500 geselecteerde deelnemers in Duitsland de kans om PUMA te vergezellen op zijn experimentele reis naar circulariteit.

In samenwerking met PUMA zullen de deelnemers hun RE:SUEDES zes maanden dragen om de duurzaamheid van een product met biologisch afbreekbare materialen in het echt te testen, voordat ze ze terugsturen naar PUMA via een terugnameinfrastructuur, ontworpen om de producten naar de volgende te verplaatsen. stap in het experiment. De sneakers worden vervolgens onderworpen aan een industrieel biologisch afbraakproces in een gecontroleerde omgeving bij Valor Compostering B.V., eigendom van Ortessa Groep B.V., een familiebedrijf van afvalspecialisten in Nederland. Het doel van deze stap is om te bepalen of Grade A compost kan worden geproduceerd voor gebruik in de landbouw. De bevindingen zullen PUMA helpen het biologisch afbreekbare proces te beoordelen en essentieel onderzoek en ontwikkeling voor de toekomst van duurzame schoenenconsumptie te ontrafelen.

Sinds 2012 heeft de innovatieafdeling van PUMA gewerkt aan het aanpakken van de technologische beperkingen van de InCycle-collectie om dergelijke lessen toe te passen in het RE:SUEDE-experiment. Verbeteringen omvatten het gebruik van nieuwe, innovatieve materialen zoals Zeology suède, dat is gemaakt met behulp van een duurzamer looiproces en zorgt voor meer comfort voor de drager in vergelijking met andere biologisch afbreekbare materialen die door PUMA zijn geëvalueerd. De buitenzool van de RE:SUEDE is ook verbeterd om optimale slijtage te garanderen.

PUMA wil de resultaten en inzichten die uit dit experiment zijn opgedaan binnen de industrie delen om een ​​nog grotere impact te bereiken als het gaat om het aanpakken van de uitdaging van afvalbeheer in de schoenenindustrie in het algemeen. Circulariteit is een van de pijlers van PUMA’s FOREVER BETTER-duurzaamheidsstrategie. Tegen 2025 wil PUMA het afval steeds meer verminderenhet niveau van gerecycleerd polyester in zijn producten tot 75% verhogen, productterugnameprogramma’s opzetten in zijn belangrijkste markten en opties voor gerecycleerd materiaal ontwikkelen voor leer, rubber, katoen en polyurethaan.

Sinds de eerste iteratie in 1968 loopt de PUMA SUEDE voorop bij culturele keerpunten, stijl en trends overstijgend. Met de RE:SUEDE wil PUMA haar consumenten een stijlvolle en duurzamere keuze bieden, terwijl ze de nieuwste technologieën laten zien.

 

 

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!