Purified Metal Company staalschroot

Publicatie: 3 sep 2020 | Update: 20 mei 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Purified Metal Company is het eerste bedrijf ter wereld dat op een verantwoorde wijze verontreinigd staalschroot verwerkt tot een hoogwaardige grondstof.

Koninklijke opening

De nieuwe fabriek moet een showcase worden voor circulariteit: vervuild staalschroot wordt gereinigd en omgezet in hoogwaardige, nieuwe grondstof met bekende chemische samenstelling. Het geheel geautomatiseerde en voor mens en milieu veilige proces is gebaseerd op bewezen technologieën uit diverse industrieën en voor een groot aantal landen gepatenteerd. Na een jarenlange ontdekkingstocht zijn de drie oprichters nu in de operationele fase beland.

De fabriek is in september 2020 in Farmsum geopend. Purified Metal Company, een recyclingfabriek voor vervuild staal. Purified Metal Company ontwikkelde een milieuvriendelijke en economisch haalbare methode om vervuild staalschroot te recyclen tot hoogwaardige grondstof voor de staalindustrie.

Vervuild staal

Vervuild staal komt op grote schaal voor, onder meer in stalen sloopobjecten, zoals chemische installaties, boorplatforms en treinwagons. Deze objecten zijn vervuild met asbest, chroom-6 of andere chemicaliën. Bij de hoge temperaturen van de staalsmelt valt asbest uiteen, wordt chroom-6 in het rookkanaal afgevangen en verbranden organische verbindingen. Het bedrijf stimuleert het hergebruik van grondstoffen en verlaagt de CO²-uitstoot van staalproductie.

Gesloten systeem

Eén partij die er vanaf het begin in geloofde, was Jansen Recyling Group. Dit bedrijf trad in 2014 aan als vierde aandeelhouder, wat PMC in staat stelde de businesscase verder uit te werken naar een niveau waarop investeerders zouden willen instappen. In juli 2018 was de bouwopdracht verstrekt en maart 2019 is de eerste paal de grond ingegaan.

Van de veertien bezochte locaties, bleek die in Farmsum verreweg de beste optie. Kijk naar het afzetgebied: het Ruhrgebied op 250 kilometer afstand en dicht bij Noord-Duitsland met een groot aanbod van vervuild staal. Ook een schot in de roos qua draagvlak en bereidheid tot samenwerking tussen overheden, Groningen Seaports, ontwikkelingsmaatschappijen, milieuorganisaties en bevolking. Iedereen is heel positief en terecht: deze pilot voor een project dat wereldwijde toepassing gaat krijgen, zit toch maar mooi in Groningen.

Duurzame bedrijfsvoering

Voor de veiligheid kent de fabriek een aantal ‘zwarte’ (= voor de mens potentieel gevaarlijke) ruimten, zoals goederenontvangst en smeltruimte Daar worden de installaties op afstand bediend. Het proces is robuust, gesloten en volledig geautomatiseerd. Dankzij een slim ontwerp zijn aandrijvende installaties makkelijk bereikbaar, zonder dat je de fabriek in hoeft. Voor interventies gaan onderhoudsmensen gekleed in beschermende witte pakken de fabriek in. De voordelen van de productiewijze zijn legio. Staalschroot wordt niet meer gestort maar tegen lagere kosten gerecycled, het milieu vaart er wel bij, schroot wordt veilig verwerkt met een 50 procent lagere CO2-uitstoot, ze werken samen met lokale onderwijsinstellingen en bedrijven, en leveren een bijdrage aan de directe en indirecte werkgelegenheid in een krimpregio. Kortom, alles wat je je voorstelt bij een duurzame bedrijfsvoering.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!