Re-Match komt met fabriek voor kunstgrasrecycling

Publicatie: 29 mrt 2023 | Update: 29 mrt 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

De Deense kunstgrasmattenrecycler Re-Match bouwt in 2023 zijn eerste fabriek buiten Denemarken in Tiel. Het bedrijf kan oude kunstgrasmatten volledig recyclen, zodat de grondstoffen opnieuw kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden. De komst van het bedrijf naar Nederland betekent een oplossing voor de verwerking van versleten kunstgrasmatten. De financiering van de fabriek komt mede tot stand door een lening van Oost NL en het Nationaal Groenfonds in combinatie met een DEI++ subsidie.

Re-Match is een Deens bedrijf dat een gepatenteerd proces heeft ontwikkeld om kunstgras sportvelden te recyclen. Het recyclingproces van Re-Match maakt géén gebruik van water of chemicaliën. Daardoor is het een significant duurzamere recyclingmethode dan andere methodes, zeker in vergelijking met landfill of verbranding.

Oplossing voor kunstgrasberg

In Nederland is de kunstgrasmarkt in de afgelopen jaren flink toegenomen. Er liggen meer dan 3.200 kunstgrasmatten in Nederland, waarvan 2.200 voetbalvelden en 1.000 hockeyvelden. De verwachting is dat de kunstgras recycling markt blijft groeien. De afgelopen jaren is het aantal kunstgrasvelden enorm gestegen en na een levensduur van gemiddeld 10 jaar moeten deze verwijderd en vervangen worden, derhalve zullen er de komende jaren honderden gebruikte kunstgrasvelden bij komen, naast de velden die al opgeslagen liggen. De fabriek in Tiel moet naast de Nederlandse markt ook België en delen van Duitsland bedienen.

In de fabriek van Re-Match verwerken machines het kunstgras weer tot de oorspronkelijke grondstoffen; rubber, zand, kunststofvezels en de latexbacking. Een aantal jaar geleden bleek dat kunstgrasvelden vaak slecht werden gerecycled en dat milieuregels niet werden nageleefd. Daarmee verdween het animo om kunstgras te recyclen, waardoor oude kunstgrasmatten zich opstapelden. De oplossing van Re-Match sluit aan bij de wetgeving. Re-Match werkt eraan om het percentage aan hoogwaardige grondstoffen verder omhoog te brengen. Bijvoorbeeld in een EU-ontwikkelingsproject, genaamd The CreaSolv® Project, om de gerecyclede plasticvezels weer als garens te kunnen hergebruiken.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!