Rebottled maakt hippe glazen van oude flessen

Publicatie: 27 aug 2018 | Update: 19 apr 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Wat brengt de toekomst voor Utrecht, en op welke manier zijn Utrechters met de toekomst bezig? In deze editie Rebottled, we spraken met oprichter Jermain van der Graaf.

Jermain van der Graaf heeft tijdens zijn studie in 2017 Rebottled opgericht. Hij had toen een multicultureel cateringbedrijfje en werkte samen met vrouwelijke vluchtelingen. Hierdoor begon zijn passie voor sociaal ondernemerschap. Hij vond het alleen jammer dat het geen duurzame impact had. Ook vond hij het heel raar dat er nog geen statiegeld is op wijnflessen, maar wel op bierflesjes. In de trend van een circulaire economie is hij op zoek gegaan naar wat je allemaal kon maken van een wijnfles. Zo kwam hij op het idee van Rebottled.

Sinds de jaren 60 worden al dingen gemaakt van wijnflessen, maar nooit op grote schaal. Nu hebben zij, samen met mensen die verstand hebben van de glasindustrie, een machine ontwikkeld waarmee dat wel kan. Glasrecycling zoals ze dat nu in Nederland kennen is een stap in de goede richting, maar dat kost nog steeds 85 procent van de energie die nodig is om nieuw glas te maken. De grondstoffen worden zo wel hergebruikt, maar hij denk dat je er veel meer mee kan doen. Door een deel van de flessen af te snijden en er drinkglazen van te maken, kan je de levensduur enorm verlengen.

De restanten, afgesneden bovenkanten zijn opgeslagen. Daar gaan ze binnenkort lampen van maken en misschien ook wijnglazen. De machine passen ze zo aan dat ook de bovenkant afgewerkt kan worden. De fles moet zoveel mogelijk intact blijven.

Het productieproces

De flessen worden bij horecazaken opgehaald en vervolgens naar hun productielocatie gebracht. Hier werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daar begint het met wassen van de fles en het verwijderen van het etiket. Vervolgens wordt de bovenkant er afgesneden en de rand geschuurd en gepolijst. Daarna volgt nog een wasbeurt en kan het glas eventueel bedrukt worden. Bij de glazen leveren ze ook een viltje: hier staat het verhaal op dat erachter zit.

De Horecava Innovation Award 2018

Rebottled won de Horecava Innovation Award 2018, dit bevestigde dat hun idee perfect aansluit bij de horecatrends. Hun categorie ging om producten die bijdragen aan een betere uitstraling van bedrijven. Een vakkundige jury vond dat hun glazen dit op de beste manier deden. Ze weten hierdoor zeker dat ze zich eerst op de horeca moeten focussen.

Rebottled richt zich op de horeca

Rebottled richt zich op de horeca, omdat zo de cirkel weer rond is. En je bereikt een groot publiek: elke keer drinken honderden mensen uit jouw glazen. De horeca is handig om mensen nieuwsgierig te maken. Via deze weg willen ze uiteindelijk de consumentenmarkt bereiken. Het is ook gewoon heel tof om jouw glazen bij één van jouw favoriete eettentjes te zien staan.

De toekomst

Op dit moment zijn ze aan het verhuizen naar een nieuwe en veel grotere locatie: de Rebottled Factory aan de Niels Bohrweg. Hier gaan ze hun productieproces innoveren. Over een paar jaar hopen ze meerdere locaties te hebben in Nederland. Ze zijn al benaderd door verschillende gemeenten. De Factory in Utrecht zal als het ware de blueprint zijn. Wellicht hebben ze dan ook wel projecten lopen in het buitenland. Uiteindelijk willen ze met hun foundation – die ze nu aan het opstarten zijn – projecten gaan opzetten om nog meer impact te kunnen maken.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!