Recell opent demofabriek om groene cellulose terug te winnen

Publicatie: 27 jul 2023 | Update: 27 jul 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Recell heeft een demofabriek voor groene cellulose geopend in Leek (Drenthe), met een capaciteit van 50kton.

Samen met partners ontwikkelde Recell een methode om uit diverse rest- en afvalstromen cellulose te isoleren en om te zetten in hoogwaardige glucosemoleculen (suikers), die weer de basis vormen voor veel chemische toepassingen op industriële schaal. Zo worden ze onder meer gebruikt voor de productie van bioplastics. Op deze manier kunnen cellulosehoudende en afgeschreven volumes vanuit papier-, karton-, textielindustrie en vanuit rioolwaterzuiveringen worden teruggebracht worden in de economie, waarbij de marktwaarde zelfs toeneemt.

Groene alternatieven

De chemische industrie zoekt naar groene alternatieven voor moleculen die voorheen vooral uit fossiele bronnen werden gehaald, zegt oprichter en directeur van Recell. Voor die alternatieven wordt vaak naar de landbouw gekeken, maar daar krijg je concurrentie met voedsel, nog afgezien van de tijd, energie en emissie die zulke groene grondstoffen kosten om te maken.

Opstap naar grote schaal

De demofabriek draait nu op het terrein van de rioolwaterzuivering van Waterschap Noorderzijlvest in Leek. Het feit dat daar uit afval nieuwe bouwstenen kunnen worden gemaakt met de juiste kwaliteit voor de chemische industrie is een prestatie van formaat. De waardering van de groene chemische industrie sterkt hun innovaties, aldus de technisch manager.

Het is voor het eerst wereldwijd dat vanuit cellulose zoveel groene grondstof wordt geproduceerd, zegt commercial director van Recell. De potentie is echter nog vele malen groter. Zij hebben de techniek zo in de vingers, dat ze zelfs op prijs kunnen concurreren met de alternatieven. In het belang van de vergroening van de hele keten werken ze samen met verschillende chemische bedrijven.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!