Recyclen PU-isolatiemateriaal uniek op de wereld

Publicatie: 4 jul 2022 | Update: 25 jul 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Lange tijd werd gedacht dat het recyclen van PU-isolatiemateriaal bijna onmogelijk was. Het Nederlandse bedrijf InSus bedacht een methode om dit materiaal toch te recyclen. Hierdoor komt het isolatiemateriaal niet meer op de afvalberg terecht, maar vormt een hoogwaardige grondstof voor nieuwe isolatiematerialen.

PU (polyurethaan) wordt veel gebruikt in de bouwwereld als geschuimd isolatiemateriaal. Door het recyclen (hergebruiken) kan tot wel 0,8% van de totale Nederlandse jaarlijkse CO2-uitstoot bespaard worden

Nieuwe grondstoffen

Het hergebruiken van PU-isolatiematerialen is uniek op de wereld. Het bedrijf InSuS combineerd de mechanische en chemische processen en zo worden drijfgassen ook op een veilige manier verwijderd. Hierdoor wordt er geen schade verricht op het milieu. InSus verwerkt het oude isolatiemateriaal tot nieuwe grondstoffen en hiervoor wordt er een speciale grote productiefaciliteit opgezet. Bij de afronding van de bouw in 2022 kan er gestart worden met de inname en productie van nieuwe isolatieplaten.

Gerecyclede sandwichpanelen

Voor de productie van gerecyclede sandwichpanelen werkt InSus samen met FALK Bouwsystemen. Het nieuwe circulaire sandwichpaneel van FALK, Cradlecore® genaamd, bestaat voor een groot deel uit gerecycled materiaal. Daarnaast is het paneel zelf 100% recyclebaar. Het kan na de levensduur opnieuw gebruikt worden voor de productie van nieuwe panelen. Dit geeft een mooi voorbeeld van circulariteit aan.

Meerwaarde en terugnamegarantie

De gerecyclede sandwichpanelen leveren in de hele bouwketen meerwaarde en worden geleverd met een terugnamegarantie. De panelen zijn ongeveer 5% duurder, maar leveren de eindgebruiker belastingtechnische voordelen op. Dat komt doordat de schaduwprijs van deze panelen (de marktprijs die waarschijnlijk zou ontstaan als er voor het milieu een markt van vraag en aanbod zou bestaan) zo’n 40% lager is dan het marktgemiddelde.

Gesloten proces

De recycling gebeurt in een compleet gesloten proces waarbij geen gassen kunnen ontsnappen. Deze gassen worden afgevangen en onschadelijk gemaakt. De reststromen voor het te recyclen materiaal verschillen. Deze komen uit oude panden of zijn afval uit de bouw of FALK-fabriek. Dat laatste wordt ook het eerste materiaal waarmee InSus aan de slag gaat.

Processen niet verstoord

Er is veel interesse voor de producten van InSus in de bouw. Bouwlieden willen duurzaam en circulair werken met nieuwe materialen. Maar die moeten wat betreft materiaaleigenschappen en verwerkbaarheid wel minimaal hetzelfde zijn als wat ze gewend zijn. Op zo een manier wordt het ontwerp- en bouwproces namelijk niet veranderd.

Groenverklaring

Voor de bouw van de productielocatie ontving InSus – via de regeling groenprojecten – financieel voordeel bij het verkrijgen van een lening.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!