Recycling van batterijen door Li-Cycle

Publicatie: 5 aug 2023 | Update: 5 aug 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Li-Cycle heeft gezegd dat zij zijn begonnen met de recycling van accu’s voor elektrische voertuigen in hun Duitse fabriek. Dit maakt deel uit van de snelle uitbreiding van het bedrijf op de Europese markt en het plan om een van de grootste lithiumproducenten van het continent te worden.

De fabriek in Maagdenburg, ongeveer 180 km ten zuidwesten van Berlijn, heeft de capaciteit om jaarlijks 10.000 ton batterijonderdelen te verwerken, een hoeveelheid die uiteindelijk zal groeien tot 30.000 ton.

De fabriek is de eerste van Li-Cycle in Europa en zal de basis vormen van de plannen van het bedrijf om haar Noord-Amerikaanse hub-and-spoke netwerk te kopiëren, waarbij meerdere inzamel- en verwerkingsfaciliteiten batterijen omzetten in zwarte massa, wat in wezen versnipperde batterijonderdelen zijn, en vervolgens een centrale recyclingfabriek bevoorraden die het materiaal scheidt in lithium, nikkel en andere metalen.

Ze zien de Europese markt als een van hun belangrijkste groeigebieden voor de komende jaren, vertelde bestuursvoorzitter van Li-Cycle.

Het in Toronto gevestigde Li-Cycle bouwt ook faciliteiten voor het inzamelen en verwerken van batterijen in Noorwegen en Frankrijk. Gezamenlijk zullen deze drie fabrieken zwarte massa aanleveren aan een Italiaanse recyclingfabriek die naar verwachting eind 2026 of begin 2027 open zal gaan. De mogelijkheid om de kringloop binnen het Europese ecosysteem te sluiten is een belangrijk strategisch voordeel voor de toekomst.

De Duitse fabriek is ongeveer 20.000 vierkante meter groot en heeft ongeveer 50 mensen in dienst. Li-Cycle onthulde niet hoeveel zij hebben uitgegeven aan de Duitse vestiging, maar het bedrijf heeft een budget van $35 miljoen tot $45 miljoen om dit in 2023 batterijverwerkingsfaciliteiten te bouwen. Tot de opening van de Italiaanse faciliteit zal Li-Cycle in Europa in massa geproduceerde zwarte batterijen naar zijn Noord-Amerikaanse verwerkingsfaciliteit in New York sturen.

Ondanks de sterke oppositie in Europa tegen lithiumwinning, gelooft Li-Cycle dat haar activiteiten op het continent kunnen uitgroeien tot een van de grootste lithiumproducenten in de regio.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!