Recycling van lpg-tanks

Publicatie: 22 jun 2023 | Update: 22 jun 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Liquefied Petroleum Gas (lpg) is een milieuvriendelijke brandstof, die een hogere verbrandingstemperatuur heeft dan benzine. Door het beperkt aantal toevoegingen verbrandt het schoon. Volgens cijfers van Bovag daalde september 2021 het aantal nieuw verkochte lpg-auto’s in Nederland tot iets onder de 100.000 auto’s. Dit zijn allemaal auto’s – en lpg-tanks – die op een dag afgedankt zullen worden.

Belang van veilig ontgassen

Bij ARN benadrukken ze al decennialang het belang van het veilig ontgassen van afgedankte lpg-tanks voordat ze worden gerecycled. Lpg-tanks bevatten een brandbaar mengsel van butaan en propaan. Het veilig ontgassen van afgedankte lpg-tanks is daarom cruciaal voor het verdere recyclingproces.

Bij het recyclingbedrijf Veracom B.V. worden de lpg-tanks aangesloten op een gespecialiseerde ontgassingsinstallatie en wordt de druk er vanaf gehaald. Op deze manier wordt er voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan tijdens het verdere proces. Vervolgens wordt de tank gemarkeerd met een blauwe stip en een label, waarmee wordt aangegeven dat de tank leeg is. Deze tanks worden veelal teruggeleverd aan autodemontagebedrijven. Van de tanks en onderdelen die worden geshredderd wordt bijna 100 procent hergebruikt. Er is vrijwel geen restafval: minder dan één procent.

In opdracht van ARN worden de afgedankte lpg-tanks al dertig jaar lang op verantwoorde wijze verwerkt, waarbij de veiligheid van de werknemers en het milieu vooropstaan.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!