Bek & Verburg, een maritieme, havengerichte milieudienstverlener, heeft onlangs op haar twee hectare grote terrein in de Eemshaven ruimte gemaakt voor twee circulaire initiatieven. Bek & Verburg huisvest de bedrijven Impact Recycling en Uppact BV in haar karakteristieke magazijn aan de Beatrixhaven.
Impact Recycling onderzoekt samen met Bek & Verburg en Groningen Seaports technieken om plastic visnetten uit heel Nederland om te zetten naar de hoogwaardige grondstoffen polypropyleen (PP) en polyethyleen (PE) in de Eemshaven.
Uppact verwerkt met innovatieve technologie de stroom niet-recyclebaar kunststof- en textielafval tot een nieuw materiaal en tot robuuste en recyclebare nieuwe producten.
Volgens Bek & Verburg kunnen zij met deze twee initiatieven hun huidige recyclingpercentage van 93% naar een hoger niveau tillen. Ambitieuze start-ups en scale-ups zijn van groot belang voor de economische ontwikkeling van een regio. Dergelijke initiatieven passen perfect bij de circulaire pijlers die ze hebben gevormd vanuit het Chemport Europe-ecosysteem.
Impact Recycling
Bij Impact Recycling is vanuit het Verenigd Koninkrijk een testmachine aangekomen in de Eemshaven. Met deze machine wordt de innovatieve BOSS-techniek gebruikt om plastic visnet materiaal te recyclen tot grondstoffen voor plastic meubels, auto-onderdelen, lunchboxen en beker, flessen en jerrycans. Het afval dat niet geschikt is voor Impact Recycling gaat naar andere duurzame partners om kratten voor bloembollen of circulair meubilair te maken.
Uppact
Uppact bouwt ook een test- en demonstratiefaciliteit in het magazijn van Bek & Verburg. Zij hebben een testmachine uit Australische (‘UnWastor’) ontvangen en de komende maanden worden met deze machine verschillende stromen kunststofafval en textiel getest. Zij werken met afval uit de eigen regio. Uppact werkt samen met de Waddenvereniging, de Jutfabriek Terschelling, NHL Stenden, Bek & Verburg voor de afvalstromen en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en andere ziekenhuizen om de reststromen van het ziekenhuis een tweede leven te geven. Het uiteindelijke doel is om al het niet-recyclebare plastic en textielafval in Nederland (en daarbuiten) regionaal circulair te maken. De eerste twee grote verwerkingsfabrieken staan gepland voor 2023, waarvan de eerste in de Eemshaven met een geplande capaciteit van 15.000 ton per jaar.