Reiling PV-Recycling verhoogt recycling zonnepanelen

Publicatie: 4 jun 2023 | Update: 4 jun 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

De pv-sector buiten Nederland en Vlaanderen kent vele parels; bedrijven die de toekomst van zonne-energie vormgeven met nieuwe producten. Reiling PV-Recycling opent over enkele weken een nieuwe recyclingfabriek voor zonnepanelen op een schaal die Europa nog niet eerder zag.

Wat voor een bedrijf is Reiling?

Tom Reiling’s opa startte Reiling in het begin van de twintigste eeuw. Wat begon als handelsonderneming werd een specialist in de recycling van glazen flessen en plat glas. Anno 2023 verwerken ze allerhande materialen en producten zoals glas, zonnepanelen, hout en plastic (PET). Verder produceren en verkopen ze schuimglasgrind en Revitro. Reiling heeft vestigingen door heel Duitsland. Daarnaast zijn ze actief in Polen, Zweden, Denemarken en Nederland.

Wanneer kwamen jullie voor het eerst in aanraking met zonnepanelen?

Zo’n 15 jaar geleden. In Duitsland was de uitrol van zonnepanelen al volop bezig, en die werden hier ook volop gemaakt door fabrikanten. De producten die uitvielen tijdens de fabricage werden aangeboden voor recycling. Zij waren daarbij als grote glasverwerker een logische partner voor die industrie.

Dat waren flinke stromen?

Het begon klein, maar in 2012 recycleden ze al zo’n 3.000 ton aan zonnepanelen. Ze beseften ook dat dit het begin was van een heel grote afvalstroom. Al die zonnepanelen die werden geïnstalleerd, zouden uiteindelijk aan het einde van hun leven komen. Ze investeerden dan ook volop in R&D om het recyclingproces te verbeteren. Enkele jaren later veranderde alles natuurlijk.

Je doelt op het verdwijnen van de industrie naar China?

Dat ging hard. Vanaf 2013 werd het aantal zonnepanelen dat hier binnenkwam heel snel gereduceerd. Gedurende 5 jaar stond de teller nagenoeg op 0. Tegelijkertijd wisten ze dat er een enorme golf aan afgedankte zonnepanelen op hun af zou komen, en dat het van groot belang is de materialen die daarin zitten zoveel mogelijk te behouden.

Hoeveel zonnepanelen verwerken jullie nu?

Zo’n 6.000 ton. Maar kijken ze alleen al naar Duitsland, dan zal er 4,3 miljoen ton cumulatieve recyclingcapaciteit nodig zijn in 2050. Ze staan aan het begin van een exponentiële curve, de opgave voor de toekomst is enorm. Er zullen oplossingen moeten komen en zij willen daarbij in de frontlinie opereren.

Hoe ziet jullie recyclingproces eruit?

Zij focussen op kristallijn siliciumzonnepanelen. Hun proces is volledig mechanisch. Als eerste stap worden de pv-modules volledig verpletterd. Vervolgens worden de verschillende materialen gescheiden door middel van innovatieve sorteertechnologieën. Zo kunnen ze hun klanten gerecyclede secundaire grondstoffen aanbieden in de best mogelijke zuiverheid en kwaliteit. Dan hebben ze natuurlijk het aluminium, de koperen kabels en de folie. De folie is het enige onderdeel dat naar thermische recycling gaat.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!