Remondis komt met installatie voor jodiumterugwinning

Publicatie: 8 jun 2023 | Update: 8 jun 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Remondis heeft in 2023 een nieuwe installatie voor de terugwinning van jodium in gebruik genomen bij de verbrandingsinstallatie voor gevaarlijk afval in Brunsbüttel.

Het door dochteronderneming Remondis SAVA samen met samenwerkingspartner REC53 ontwikkelde proces maakt het mogelijk om jodium uit de rookgassen van de verbranding van gevaarlijk afval te scheiden en te concentreren. De jodiumconcentraten werden vervolgens als waterige oplossing opgeslagen en uiteindelijk per tankwagen als grondstof aan de industrie geleverd. Afhankelijk van het jodiumgehalte in het afval moet de installatie, die op industriële schaal wordt geëxploiteerd, 50 ton en meer jodium per jaar terugwinnen.

Remondis noemt de nieuwe fabriek een belangrijke stap voor de circulaire economie. Tot nu toe werden de lage concentraties jodium gebonden in filterstof tegen hoge kosten opgeslagen in ondergrondse stortplaatsen. De jodiumhoeveelheden voor de conjunctuurcyclus gingen dus verloren. Volgens Remondis helpt het innovatieve proces dat is ontwikkeld in samenwerking met REC53 GmbH, een joint venture van de Häffner Group en Bittner Umwelttechnik GmbH, ervoor te zorgen dat de waardevolle en zeer gewilde grondstof jodium behouden blijft en dat natuurlijke hulpbronnen behouden blijven.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!