Recyclingbedrijf Renewi en Bouwbedrijf van de Ven hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met als voornaamste doel het op een juiste, duurzame manier inzamelen en verwerken van de afvalstromen voortkomend uit de verschillende bouwprojecten die het bouwbedrijf oplevert. Op jaarbasis verwerkt de recycler naar verwachting het bouwafval van 20 tot 25 grote projecten binnen Nederland tot secundaire grondstoffen.
Bouwbedrijf van de Ven bestaat al bijna 100 jaar en is uitgegroeid van een kleine lokale bouwer tot een veelzijdige bouwspecialist in Nederland. Het familiebedrijf realiseert, ontwikkelt, renoveert en restaureert menig (BREEAM) project binnen de institutionele- en woningbouw waarbij het circulariteit altijd hoog in het vaandel heeft. De samenwerking met Renewi, ter verduurzaming van zowel de werkprocessen als de vrijgekomen afvalstromen op locatie en de eigen werf, is een logische stap.
Volgens Adjunct-directeur van Van de Ven werd voor hun opdrachtgevers binnen de bouwindustrie duurzaamheid van steeds groter belang. Maar ook uit eigen missie, visie en natuurlijk met de toekomst van hun eigen mensen en de volgende generaties in het achterhoofd streven zij er naar om ieder project zo duurzaam mogelijk op te leveren. Hun keuze voor Renewi om hieraan verder bij te dragen was voor hun vanzelfsprekend. Renewi staat voor hun klaar wanneer ze hen nodig hebben en via de recycler hebben ze continu inzichtelijk hoe ze, passend bij het milieumanagementsysteem, de werkzaamheden zo duurzaam mogelijk kunnen uitvoeren en zijn ze ook in staat hun milieuprestaties te meten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bouwafvalborden op de locaties, posters in de bouwkeet en regelmatig bezoek van een adviseur om te blijven garanderen dat zoveel mogelijk afvalstromen al aan de bron gescheiden worden wat de verdere recycling ten goede komt.
Renewi biedt Van de Ven een passende oplossing voor iedere afvalstroom die tijdens een bouwproces vrijkomt. Zo heeft de recycler de juiste middelen om stromen als puin, hout, isolatiemateriaal, folie en karton gescheiden in te zamelen, te verwerken en als secundaire grondstof opnieuw op de markt aan te bieden. Daarnaast adviseert Renewi op de bouwlocatie hoe de stromen het beste aangeboden kunnen worden voor maximale recycling. Hiermee ondersteunt het ook in bouwprojecten volgens BREEAM-richtlijnen, het duurzaamheidskeurmerk voor het realiseren van duurzame gebouwen met minimale milieu-impact. Een juiste continue samenwerking tussen beide organisaties is hierbij van groot belang.
Zij willen de verbindende schakel zijn in de circulaire economie en samen met partners als Van de Ven innovatieve concepten ontwikkelen en uitrollen die veel verdergaan dan een efficiënte en duurzame inzameling van afvalstromen. Ze zijn dan ook trots op deze samenwerking waarmee ze nog meer afvalstromen uit de bouw kunnen omzetten naar nieuwe grondstoffen, aldus Director Product Management & Innovation bij Renewi. Voor Renewi is afval een denkwijze en een mogelijkheid. Met hun kennis en ervaring in combinatie met een uitgebreid aanbod aan diensten zijn ze in staat om duurzame en praktische recyclingoplossingen te bieden. Zo dragen ze gezamenlijk bij aan een schonere, circulaire wereld waarin afval niet meer bestaat. Voor hun huidige en toekomstige generaties.
Het streven binnen de samenwerking is om zoveel mogelijk afgedankte materialen te recyclen tot secundaire grondstoffen die opnieuw toegepast kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn onder andere het afgedankte hout, puin en karton te recyclen tot bijvoorbeeld spaanplaat, fundering voor wegen of golfkarton.