Renewi investeert in kunststofrecycling

Publicatie: 19 aug 2022 | Update: 10 aug 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Het waste-to-productbedrijf Renewi investeert miljoenen in een nieuwe lijn voor kunststofrecycling in Acht, bij Eindhoven. Het doel is om in 2023 met behulp van geavanceerde technologieën nog meer plastics te verwerken tot nieuwe grondstoffen en tegen betere kwaliteit.

Renewi geeft een tweede leven aan gebruikte materialen. Kortom Renewi verkrijgt waarde uit afval. In maart 2022 geeft Renewi aan 66,5% van het totaal inkomend afval een tweede leven, maar het doel is om het recyclepercentage te verhogen naar 75%. Binnen dit Mission75 programma zijn er tal van innovatieprojecten om dit doel te behalen. Eén daarvan is het realiseren van een nieuwe recyclinglijn voor harde kunststoffen in Acht. Met deze nieuwe lijn kan Renewi niet alleen meer, maar ook beter recyclen.

 

Duurzamer alternatief

 

Renewi kiest niet voor een eenvoudige ‘upgrade’ van de recyclinglijn. De voorkeur gaat namelijk uit naar een veel duurzamer alternatief. Volgens de Director Operations van Renewi willen zij waardevol kunststofafval niet verloren laten gaan, hierdoor is  het innovatieproject Plastics Acht ontstaan. Ze gaan tegen de 70% recyclen in plaats van de huidige 60% én tegen veel betere kwaliteit. Investeren in een volledig nieuwe recyclinglijn moet Renewi namelijk in staat stellen om niet alleen hoogwaardige kunststoffen, zoals een harde kunststoffenmix vanuit onder andere milieustraten te recyclen, maar ook laagwaardigere harde kunststoffen. Deze zijn vaak meer vervuilde kunststoffen, bijvoorbeeld afkomstig uit de bouw, sloop en bedrijfsafval. Deze worden soms nog verbrand. En dat is zonde, zeker omdat hergebruik wél mogelijk is met de juiste middelen.

 

Zuiverdere kwaliteit

 

Naast het recyclen van hoog- en laagwaardige kunststofstromen, zal de nieuwe recyclinglijn in Acht ook een hogere kwaliteit van meerdere van elkaar gescheiden soorten harde kunststoffen gaan leveren. De nieuwe lijn zal circa 98% zuiverheid opleveren. Op deze manier kunnen afnemers het harde kunststoffen-maalgoed straks direct opnemen in hun eigen productieproces. Hiermee gaan we naar verwachting een mooie en betere standaard neer zetten voor harde kunststof recycling.

 

CO2-reductie

 

Met de verbeteringen en vernieuwingen die zij in onze producten en processen doorvoeren, willen zij hun bijdrage leveren aan de doelstelling van een klimaat neutrale samenleving. Circulariteit is daarbij heel belangrijk. Het mooie is dat ze meer stromen hoogwaardiger gaan recyclen. Hiermee besparen ze volume dat gestort en verbrand wordt. Dan haal je écht waarde uit je afval. Door toevoegen van extra sorteer- en zuiveringsstappen, kunnen ze dus meer van het inkomend materiaal recyclen en voorkomen ze onnodig transport. Deze aanpak moet resulteren in een flink milieuvoordeel, met een CO2-reductie van 6.200 ton equivalent per jaar. Dit staat gelijk aan 31.931.330 kilometer autorijden en dat is ongeveer 9.699 keer op en neer van Amsterdam naar Rome.

 

Extra banen

 

Volgens medewerkster kunststofbewerking is zij trots om samen met haar collega’s deel uit te maken van dit proces. Zij kijkt uit naar een volledig draaiende recyclinglijn. De bouw van de nieuwe installatie zal rond de zomer beginnen en is midden 2023 volledig operationeel. Er zullen extra medewerkers aangenomen worden om de recyclinglijn te bemensen. En als het dan straks 2023 is, zijn ze er dan? Nee hoor, het vernieuwingsproces houdt daarmee niet op. Zij denken dat er nog meer kunststof materiaalstromen zijn die ze kunnen terugbrengen als grondstof. Dit zal hopelijk leiden tot een wisselwerking in- en extern.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!