Als een nieuwkomer debuteerde reTyre op de Eurobike in Frankfurt, waar ze de fietsindustrie kennis lieten maken met hun bio-gebaseerde elastomeerbanden, die 100% herbruikbaar zijn.
reTyre is een Noors bandenbedrijf dat innovatieve en duurzame bandenoplossingen maakt. De productie van een band, geheel zonder rubber, biedt een doorbraak op het gebied van milieuvriendelijke banden. De hele band, inclusief karkas en hielen, kan op een schaalbare, economische en milieuvriendelijke manier volledig worden omgevormd tot nieuwe banden, waardoor een circulaire economie met een gesloten kringloop wordt bevorderd. De banden worden op dit moment net buiten Oslo geproduceerd en reTyre is van plan de productie uit te breiden naar meerdere continenten met geselecteerde partners om de uitstoot van broeikasgassen verder te verminderen en de efficiëntie te verhogen.
reTyre produceert alles met het oog op duurzaamheid en hergebruik
Ze gebruiken een bio gebaseerde elastomeer, die in de auto- en schoenenindustrie ook al gebruikt wordt. Het heeft een plantaardige, moleculaire structuur die vergelijkbaar is met gewone elastomeren. Je ziet geen verschil. Veel merken zijn op zoek naar een oplossing voor een ecologische voetprint. Natuurlijk wordt rubber daarbij vaak genoemd, maar dat wordt uiteindelijk gevulkaniseerd en is daarom helemaal niet zo duurzaam als iedereen denkt. Je kunt het wel recyclen, maar dat kun je een beetje vergelijken met het recycle proces van glazen flessen. Dat recyclen kost ook veel energie, zegt de designer. Wat veel mensen zich moeten realiseren is dat recyclen niet hetzelfde is als hergebruiken. In feite is bijna alles te recyclen door het te verbranden met een hoop energie en er een nieuw materiaal van te maken, dat je ergens anders voor kunt gebruiken.
Volgens de designer zijn de door reTyre ontwikkelde productiemachines relatief klein en kunnen overal ter wereld ingezet worden. Of het nou in Canada, Noorwegen of in Nederland is. Bij hun wordt alles geproduceerd met het oog op duurzaamheid en hergebruik. Dat is een missie voor hun en is niet te vergelijken met recycling, wat zij doen gaat een paar stappen verder. Bij de productie gebruiken ze alleen elektriciteit en het energieverbruik is veel lager. De energie is in Noorwegen afkomstig van waterkracht en in Duitsland afkomstig van wind- of zonne-energie. Dit is het grote verschil met de huidige productie van rubberen banden.
Slijtage is in principe veel minder dan bij rubberen banden
reTyre kiest dus milieubewust voor een andere productiewijze en gebruikt duurzame grondstoffen en zet ook milieubewuste stappen op het gebied van levering. Kunnen die banden zich dan in kwalitatief opzicht meten met fietsbanden, die op een meer traditionele wijze geproduceerd worden? Bandenfabrikanten steken veel tijd en energie in ontwikkeling om tot, in ieder geval in hun beleving, te komen tot de beste fietsband. De vraag wat de beste fietsband is, zal in de toekomst veranderen in wat de meest duurzame fietsband is. Het materiaal dat zij gebruiken is zeer robuust, slijtvast, heel elastisch en licht in vergelijking met rubberen banden. Maar heel eerlijk gezegd kan hij nog niet zeggen wat de lange termijn prestaties van hun banden zijn, omdat ze daarvoor nog een te jonge onderneming zijn. Maar hij maak zich daar niet zoveel zorgen over. Ze zijn nu volop aan het testen en die verlopen nog altijd zeer positief.
Overigens richt reTyre zich niet alleen op fietsbanden, maar ook op banden voor steps, rolstoelen, kindervoertuigen. Vooralsnog richten ze zich eerst op OEM-klanten en daarna op eindgebruikers via de after market. Ze zijn een nieuwkomer in de markt en maken een frisse start. Daarom richten ze hun vizier eerst op de eerste montage bij fabrikanten. De vraag naar duurzame producten is er wel degelijk en neemt toe, dus een tweede stap om ook de consument te gaan benaderen, zullen ze zeker gaan doen.