Saltrex redt wereldwijd goederen van de verbrandingsoven

Publicatie: 28 aug 2022 | Update: 10 aug 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Afgekeurde goederen krijgen via het veilingplatform van Saltrex een nieuwe bestemming. Meer dan 70.000 ton afgekeurde goederen hebben sinds de start van het bedrijf een tweede leven gekregen. Het platform geeft aan dat het bedrijfsleven een enorme impact kan geven op de circulaire economie.

Het circulaire businessmodel van Saltrex

Michael Hajdasinksi (44) is CEO en oprichter van Saltrex, een bedrijf dat circulaire oplossingen voor het bedrijfsleven als corebusiness heeft. Goederen die voor hun eigenaar onbruikbaar zijn geworden, bijvoorbeeld door beschadiging tijdens transport, kunnen voor andere partijen nog veel waarde hebben. Bij Saltrex Auctions spelen vraag en aanbod een belangerijke rol.

Als advocaat in Rotterdam zag Michael hoe schade- en restpartijen vernietigd werden. Jaarlijks worden in de EU miljoenen tonnen goederen als afval bestempeld, ruim 40 procent daarvan wordt verbrand of gestort. Vaak ten onrechte. Daarom bedacht en ontwikkelde Michael Saltrex Auctions.

Een tweede leven voor goederen

Een lading grondstoffen, zoals graan, mais of cacao, kan afgekeurd worden voor consumptie, doordat het beschimmeld is geraakt. Zo’n partij wordt dan vernietigd in de verbrandingsoven, of een verzekeraar kan hem voor een dumpprijs aan een vergistingsbedrijf verkopen waar het wordt omgezet in biobrandstof. Op zich natuurlijk een mooie bestemming, maar ook een beetje zonde. Want vaak is er maar weinig mis met het product en bovendien krijg je er een laag bedrag voor terug.

In 2015 verruilde Michael zijn carrière in de advocatuur voor een bestaan als circulair ondernemer. Met Saltrex Auctions worden vraag en aanbod op elkaar afgestemd, op zo’n manier dat afgekeurde of beschadigde goederen een tweede leven kunnen krijgen en zo hoog mogelijk terugkeren in de circulaire keten. Zij geven een afgekeurde partij goederen een nieuwe bestemming waardoor hij voor alle partijen zoveel mogelijk waarde oplevert én waardoor ze verspilling van grondstoffen voorkomen. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Het is een kwestie van zoeken, inventief zijn en partijen bij elkaar brengen.

Er kan vaak meer dan bedrijven denken

Naast graan, mais en cacaobonen wordt er nog veel meer verhandeld via het platform. Zo hebben zij een partij vis gehad die was afgekeurd, omdat er iets niet goed was gegaan met de koeling. Volgens de EU-regels moet zo’n partij onder de min 15 graden Celsius blijven, maar deze was er heel kort één of twee graden boven geweest, dat was te lezen in het vervoersrapport. Op basis daarvan keurde de douane het af voor consumptie in de EU. Een paar honderd ton vis, waar eigenlijk helemaal niks mis mee was. Maar die normen voor koeling verschillen per land. Uiteindelijk hebben ze een koper gevonden in Dubai: een visverwerkend bedrijf dat diervoer produceert. In Dubai ligt de vereiste temperatuur voor visopslag namelijk net wat hoger, waardoor zij die partij wel konden inkopen, uiteraard tegen een lagere prijs. Als dat niet was gebeurd, was die vis zeker vernietigd.

Een ander voorbeeld is een rol plaatstaal die tijdens het transport een beetje wit is uitgeslagen door het zeewater en daardoor is afgekeurd. Normaal gaat die naar de schroothandel, waarna hij wordt omgesmolten en opnieuw bewerkt. Met al het transport en energieverbruik van dien. Zij vonden een fabrikant van garagedeuren in Polen, voor wie het plaatstaal nog prima bruikbaar was, omdat hij het sowieso moet schoonmaken. Hij betaalde een mooie prijs en het staal kon direct tot een eindproduct worden geperst.

Openheid over alles

Michael weet door zijn juridische achtergrond goed de weg in de regelgeving voor grondstoffen en levensmiddelen. Het is goed dat die regels er zijn, want ze dienen om ons te beschermen. Daarom worden de regels altijd gevolgd en zijn daarover ook transparant. Als we een afgekeurde partij aanbieden laten we in alle openheid zien wat er mis mee is, zodat iedereen kan meekijken. Als het nodig is zorgen we ook voor de getekende stukken. De circulaire kracht van Saltrex Auctions is dat wij laten zien dat er ondanks alle beperkingen nog fantastische mogelijkheden zijn om afgekeurde goederen een duurzaam tweede leven te geven.

Tweede platform: Certified Reuse & Recycling

Nu Saltrex Auctions goed draait en groeit met wereldwijde partners, zet Michael een volgende stap met een tweede platform: Saltrex Certified Reuse & Recycling (CRR). Dit platform is specifiek bedoeld voor spullen die vanwege merkbescherming of voedselveiligheid onbruikbaar zijn geraakt en vernietigd moeten worden. Vaak kunnen die spullen net zo goed op een gecertificeerde manier onherkenbaar worden gemaakt en door een opkoper tot een ander product worden gerecycled. Met Saltrex CRR brengt Michael straks bedrijven en circulaire oplossingen bij elkaar om ook op die manier grote hoeveelheden beschadigde en overtollige producten en goederen te redden. Bevuilde T-shirts met een merklogo kunnen bijvoorbeeld verwerkt worden tot katoenen handdoeken. Het waren vooral verzekeraars die ons vroegen ook voor deze goederen een duurzame oplossing te bieden. Zo wordt er voorkomen dat ook dit soort afgekeurde goederen verspild worden.

Elke dag leren

Elke dag leren, dat is wat Michael het leukste vindt aan zijn werk. Zijn werk is zoeken naar circulaire oplossingen en daarvoor moet je je continu verdiepen in producten en technieken. Met Saltrex CRR brengen zij dit naar een nog hoger niveau. Het wordt een soort Google voor circulaire oplossingen, maar dan inclusief hulp bij de uiteindelijke uitvoering. Bedrijven kunnen hun oplossingen beschikbaar stellen omdat ze er zelf ook voordeel van hebben. Zo komt de circulaire economie weer een stap dichterbij.
Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!