Saltrex zoekt bestemmingen voor afgekeurde goederen

Publicatie: 3 nov 2021 | Update: 29 dec 2021

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Saltrex is een bedrijf dat circulaire oplossingen voor het bedrijfsleven als corebusiness heeft. Goederen die voor hun eigenaar onbruikbaar zijn geworden, bijvoorbeeld door beschadiging tijdens transport, kunnen voor andere partijen nog veel waarde hebben. Op het platform van Saltrex Auctions komen vraag en aanbod bij elkaar, en dat zorgt vaak voor verrassende oplossingen.

Een tweede leven voor goederen

Een lading grondstoffen bv graan, mais of cacao, kan afgekeurd worden voor consumptie, bijvoorbeeld omdat er schimmel op zit. Zo’n partij wordt dan vernietigd in de verbrandingsoven, of een verzekeraar kan hem voor een dumpprijs aan een vergistingsbedrijf verkopen waar het wordt omgezet in biobrandstof.

Er kan vaak meer dan bedrijven denken

Naast graan, mais en cacaobonen wordt er nog veel meer verhandeld via het platform, bv een partij vis die was afgekeurd omdat er iets niet goed was gegaan met de koeling. Volgens de EU-regels moet zo’n partij onder de min 15 graden Celsius blijven, maar deze was er heel kort één of twee graden boven geweest. Op basis daarvan keurde de douane het af voor consumptie in de EU. Uiteindelijk is de lading vis verkocht in Dubai aan een een visverwerkend bedrijf dat diervoer produceert. In Dubai ligt de vereiste temperatuur voor vis opslag namelijk net wat hoger waardoor zij die partij wel konden inkopen.

Een rol plaatstaal die tijdens het transport een beetje wit is uitgeslagen door het zeewater en daardoor is afgekeurd. Normaal gaat die naar de schroothandel, waarna hij wordt omgesmolten en opnieuw bewerkt. Met al het transport en energieverbruik van dien. Een fabrikant van garagedeuren in Polen, voor wie het plaatstaal nog prima bruikbaar was omdat hij het sowieso moet schoonmaken heeft het staal geperst tot een ander eindproduct.

Tweede platform: Certified Reuse & Recycling

Nu Saltrex Auctions goed draait en groeit met wereldwijde partners, zetten zij een volgende stap naar een tweede platform: Saltrex Certified Reuse & Recycling (CRR). Dit platform is specifiek bedoeld voor spullen die vanwege merkbescherming of voedselveiligheid onbruikbaar zijn geraakt en vernietigd moeten worden. Vaak kunnen die spullen net zo goed op een gecertificeerde manier onherkenbaar worden gemaakt en door een opkoper tot een ander product worden gerecycled.

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!