Het Valkenswaardse bedrijf Mega-Inliner heeft het nodige succes in Zuid-Afrika met de recyclebare zak voor tankcontainers. Onder meer de Coca-Cola Company, dat zijn sappen en smoothies in de zakken laat vervoeren, is enthousiast over de milieuwinst van de vinding. Sinds dat bedenker Sidon van Laarhoven zijn milieuvriendelijke alternatief voor bulkvervoer (in 2016) zijn er zo’n twintig tankcontainers van Mega-Inliner in omloop.
Een verdubbeling is op komst, verwacht Van Laarhoven. Aanleiding is een opdracht in Zuid-Afrika. Daar zijn nu drie tankcontainers met wegwerp zakken operationeel, die producent AECI inzet voor sappen en concentraten die het levert aan Coca-Cola Company. Zowel binnen het concern achter onder meer het colamerk als bij andere multinationals in de voedingsmiddelenindustrie heeft dit grote interesse gewekt, stelt Van Laarhoven. Hij zegt onder meer met biergigant AB Inbev gesprekken te voeren over een mogelijk contract.
Het systeem van Mega-Inliner voorkomt dat de conventioneel gebruikte tankcontainers na elke rit moeten worden gereinigd. Dit kost volgens het bedrijf minimaal 2.500 liter water, met veel energie en reinigingsmiddelen. Vaak reed zo’n wagen bovendien leeg van de ene naar de andere plek. Mega-Inliner claimt dat zijn systeem 75 procent aan CO2-uitstoot bespaart. Vervoerders en hun klanten zijn daar in toenemende mate gevoelig voor. Het draagt bij aan het realiseren van onze doelen voor CO2-uitstoot voor 2030 en 2050, stelt manager Casper Kruger van het sappenbedrijf van Coca-Cola Africa.
De wereldwijd gepatenteerde vinding uit Valkenswaard is een grote zak van speciaal meerlaagse kunststof dat de vloeistof beschermt en de wanden van een tankcontainer aan de binnenkant afdekt. De zak kan na gebruik worden gerecycled. Hij voldoet volgens het bedrijf aan de strengste regels als het gaat om hygiëne en de te vervoeren vloeistof komt niet met lucht in aanraking. Hij is bruikbaar voor alle niet-gevaarlijke vloeistoffen. Ze kunnen zowel gekoeld als verwarmd worden vervoerd. De wegwerpzak en de door het bedrijf geleverde containers zijn ook in gebruik in Spanje, Engeland, Schotland en Duitsland.