Savvy strijdt tegen plastic door zeep bij te vullen

Publicatie: 9 mei 2023 | Update: 9 mei 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Je flesje handzeep of schoonmaakmiddel bijvullen alsof je een kop thee zet. Gewoon door poeder of een tablet te mengen met warm water. Dat moet volgens Savvy de norm worden, ook voor producenten als Unilever. Na een hectische beginperiode is de Rotterdamse start-up klaar voor een nieuwe start en is het bedrijf genomineerd voor de Philips Innovation Awards.

Na hun studie aan de Universiteit Twente en een mastersopleiding aan de Erasmusuniversiteit wilden oprichters Tijmen van den Elzen en Jelmer Hendriks een bedrijf starten dat impact maakt. Dat werd Savvy. Het viel de twee al langer op hoeveel plastic en water er gebruikt en verspild wordt in de wereld van zeep en schoonmaakmiddelen. Die middelen bestaan voor 95 procent uit water en worden meestal in plastic flessen verkocht. Die flessen worden vaak na gebruik weggegooid. Zelfs groene merken verkopen zeep, was- en schoonmaakmiddelen in deze zogeheten single-use plastic flessen en navulzakken verpakt in plastic, ook al is dat dan gerecycled materiaal.

Zwaar transport van water

Maar het gaat nog verder. Omdat er zoveel water in zit, hebben zeep- en schoonmaakmiddelen een enorm volume en is het zwaar. Daardoor moet het in plastic verpakt worden. Voor dat volume heb je enorm veel transport nodig om het bij de winkel of de consument te krijgen, vertelt Van den Elzen. En daarna worden de flessen weggegooid. Dan roepen duurzame merken dat hun fles van gerecycled plastic is of afbreekbaar, maar feit blijft dat ze in Nederland een vrij laag recyclingpercentage hebben.

Navulpak door de brievenbus

Dat kan duurzamer, kleiner en lichter, dachten de twee. Door geen zeep meer te maken en te verkopen in plastic wegwerpflessen, maar in hervulbare flessen van gerecycled plastic, die je je leven lang kunt gebruiken. Door geen grote, zware volumes te transporteren, maar poeders en capsules of tabletten als navullingen per post te sturen. En dat in kleine papieren of kartonnen verpakkingen die door de brievenbus passen. Zo bespaart Savvy tot wel 90 procent CO2 uitstoot tijdens het transport. Van den Elzen zegt dat ze geen pallets hebben, maar doosjes. Laatst moesten ze een nieuwe lading handzeep navullingen ophalen. Normaal zijn dat vrachtwagens vol, maar nu waren het een paar doosjes.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!