Seenons wil grondstoffen uit restafval redden

Publicatie: 14 feb 2019 | Update: 25 apr 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

IT start-up Seenons wil de wereld afvalvrij maken, te beginnen in Nederland. Het IT bedrijf is van plan bedrijven, logistieke partners, gemeentes en afvalverwerkers met een app bij elkaar te brengen om op die manier een fijnmazige afvalinzameling en -scheiding te realiseren. Met de inzet van deze app wil men stap voor stap naar een circulaire economie toewerken.

Om dat te bereiken zijn ze een IT bedrijf gestart in 2019. Zij gebruiken IT en smart logistics om bedrijven, transport en logistiek partners, afvaldienstverleners, circulaire verwerkers en gemeenten bij elkaar te brengen om duurzamere afvaloplossingen mogelijk te maken. Elk jaar wordt er in Nederland namelijk 2m megaton bedrijfsafval verbrand, terwijl we op alle vlakken grondstoffen tekort komen. Dit moet anders. Het doel is daarom om zoveel mogelijk grondstoffen te redden uit het restafval. Duurzaam afvalmanagement kan echter enkel worden gerealiseerd als meerdere partijen in de afvalketen samenwerken. Dat is precies hetgeen wat het Seenons platform faciliteert. Zo pakken ze samen de transitie naar een circulaire samenwerking aan.

Seenons is klaar om Europa’s nummer 1 platform voor het redden van afval te worden na eind 2021 €6 miljoen aan startkapitaal te hebben ontvangen in een tweede investeringsronde, geleid door Tablomonto en Capital T. Seenons zal deze belangrijke financiering gebruiken om zijn technologie verder te ontwikkelen en uit te breiden naar de Benelux. Hiermee zet het grote stappen in de race om Europa’s doelstellingen voor zero-waste in 2030 te behalen.

De plannen voor de app werden bekend gemaakt en beloond met een investering van €1,75 miljoen door onder meer twee boardmembers van Adyen. Het plan past ook in het duurzaamheidsbeleid van Europa. In Nederland wordt van overheidswege in dat kader aangestuurd op verder terugdringen van de afvalberg. In 2022 moet het totale volume aan bedrijfsafval gehalveerd zijn ten opzichte van 2021. Acht jaar later, in 2030 moet dit zelfs zijn teruggebracht met 50%.

Veranderen

Volgens IT-bedrijf Seenons, dat in 2019 werd opgericht door Jorn Eiting van Liempt en Joost Kamermans, is dat mogelijk door het bestaande afvalsysteem te veranderen en het aantal transportbewegingen voor restafval terug te dringen. De app gaat bedrijven die duurzame ambities hebben of gewoon een betere oplossing voor hun restafval zoeken, zonder contractverplichting aansluiten op het Seenons platform. Die bedrijven kunnen daar aangeven wanneer ze welk afval willen laten ophalen.

Match

Seenons werkt inmiddels met meer dan 20 grote en kleinere afvalbedrijven samen en probeert zo het afval te matchen met een lokale, circulaire verwerker die het hergebruikt in nieuwe producten. Denk bijvoorbeeld aan koffiedrab voor het maken van handzeep en sinaasappelschillen en -pulp voor likeur. Als er geen match te maken is, wordt gekeken naar de meest efficiënte en duurzame ophaalroute, zodat er minder verkeersbewegingen zijn en dus minder CO2-uitstoot plaatsvindt. Inmiddels is Seenons actief in de steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven. Haarlem en ‘s-Hertogenbosch komen daar binnenkort bij. Seenons maakt deze software beschikbaar voor de gehele afvalketen. Als onafhankelijke partij hopen ze dat zoveel mogelijk bedrijven gaan meedoen. Medeoprichter Kamermans zegt dat het hun ultieme ambitie is om in 2025 100.000 bedrijven afvalvrij te hebben gemaakt.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!