Slapen op een gerecyclede boxspring gemaakt door Bedaffair

Publicatie: 4 sep 2023 | Update: 4 sep 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Beddenmaker Bedaffair uit Heemstede heeft een Nederlandse primeur in handen. Het bedrijf maakt de eerste circulaire boxspring, waarbij de bekleding is gemaakt van hergebruikt katoen en wol. Daarnaast maakt het bedrijf gebruik voor goed recyclebare materialen, zoals kamelenhaar, paardenhaar en hennepwol.

Oprichters van Bedaffair, Marjolein en Arend Vaders, wilden graag iets doen aan de grote textielberg en bedachten zo het concept om de bedden niet alleen recyclebaar, maar ook van gerecycled materiaal te maken. Voor die materialen moesten ze wel over de Nederlandse grenzen. Het katoen komt uit Spanje en de wol uit Italië. In Nederland wordt een gerecyclede stof voor meubelmakers (nog) niet gemaakt.

De urgentie om te handelen is niet te onderschatten, vooral als je kijkt naar de schokkende cijfers: Nederland produceert jaarlijks maar liefst 170 miljoen kilo textielafval. Dit afval belandt uiteindelijk op enorme afvalbergen en in verbrandingsovens, waardoor waardevolle grondstoffen verloren gaan.

Hoewel de kledingindustrie vaak de schuld krijgt, spelen ook beddenfabrikanten en verkopers van beddengoed een rol in dit milieu-onvriendelijke plaatje. Het stijgende volume aan weggegooid textiel onderstreept de cruciale behoefte aan duurzame innovaties zoals die van Bedaffair om een structurele verandering in de hele industrie teweeg te brengen.

Evenwel zijn bedrijven die textiel op de Nederlandse markt brengen, verantwoordelijk voor het afval dat ze daarmee achterlaten. Ze moeten voldoen aan de zogeheten Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid Textiel (UPV Textiel). Hieruit blijkt dat bedrijven moeten melden hoeveel kilo ze in de handel denken te brengen. Vanaf 2025 moet zeker de helft worden hergebruikt of gerecycled. Bedaffair loopt daar dus ruim op voor.

Vierkante meters maken

Om een boxspring te maken worden vele vierkante meters stof gebruik, zo legt Marjolein Vaders uit. Voor een gemiddelde boxspring gaat er, inclusief hoofdbord, toch al gauw 12 tot 13 vierkante meter stof doorheen.

Een volgende stap voor het bedrijf is om het hout in de bedden te verduurzamen. De romp van de slaapmeubels wordt nu nog gemaakt van duurzaam beukenhout uit Europa. Bedaffair is in gesprek met partijen om over te gaan op circulair hout.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!