Smart Circular Products verlicht de puinrecycling

Publicatie: 20 okt 2019 | Update: 4 mei 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Smart Circular Products is gevestigd in Zaandam. Het bedrijf is het toonbeeld van duurzaamheid, de sleutel tot een circulaire stad. Bij Smart Circular Products zorgen ze voor een groene toekomst bij de huidige en nieuwe generaties. Innoveren zit in het DNA van hun bedrijf. In de afgelopen jaren hebben zij verschillende technieken getest en in de toekomst zullen zij dit blijven doen. Een voorbeeld van een innovatie binnen hun bedrijf is het investeren in de modernste scheidingstechniek. Het toepassen van deze techniek is een wereldprimeur in de puinrecycling en toepassing.
Hun locatie is centraal gesitueerd bij het Noordzeekanaal, daarmee zijn zij de ideale uitvalbasis voor de Metropoolregio Amsterdam.

De Smart liberator

De Smart liberator, een machine op hun locatie die uitgehard beton terug naar zijn oorspronkelijke componenten verwerkt; Grind, zand en FREEMENT, zijnde (ongebonden) cement. 40% van het cement in het beton blijft ongebonden en kan dus in nieuw beton nogmaals gebruikt worden als cementvanger.
Gesloopt en opgebroken betonpuin wordt eerst gebroken tot 80 millimeter, daarna wordt het op een dusdanige manier gebroken dat het grind loskomt uit het beton. Vervolgens wordt het betoncement afgezogen. Met zeefstappen kan het ongebonden cement van de rest (fijne fractie) worden gescheiden.
Het afzuigen en zeven gebeurt in een gesloten omgeving, een extra fijnstofemissie is dus niet nodig.

Voor het slim-breken van het voorgebroken granulaat inclusief de aandrijving van de lopende banden is het energie verbruik 50%. (Ten opzichte van conventioneel breken)
De vier fracties die ontstaan gedurende het proces kennen ieder hun eigen toepassing in nieuw beton. Omdat alle fracties weer kunnen worden ingezet in nieuw beton, kan dit beton weer via hetzelfde procedé worden gerecycled. Het zand en grind uit de Smart Liberator heeft aanzienlijke voordelen boven Virgin materiaal (primair zand en grind).
Beton is een sterk alkalisch materiaal, hierdoor wordt het zand en grind door de jaren heen aan het oppervlak geëtst.
Als het na het slim-breken opnieuw in het beton wordt verwerkt, ontstaat er gemakkelijk hechting tussen het cement, zand en grind met meer begin- en eindsterkte. Deze begin- en eindsterkte kan worden aangewend om minder cement te gebruiken, zo ongeveer 15%. Met andere woorden; voor hernieuwd gebruik is er minden cement nodig.
De fracties uit de Smart Liberator kunnen gebruikt worden als vulstof met een bindmiddelfunctie of als CO2 vrije grondstof voor de cementoven.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!