Snoepjes van afgedankte fruit door Koprol

Publicatie: 9 mrt 2023 | Update: 9 mrt 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Moet een banaan met een vlekje de prullenbak in? En kan een gebarsten bes nog gegeten worden? Naar schatting wordt er in Europa jaarlijks 50 miljoen ton groente en fruit weggegooid. Als het aan de ondernemers achter de start-up Koprol ligt, is dat verleden tijd. Zij halen afgedankt fruit op bij handelaren en toveren het om tot snoep.

Het begon allemaal tijdens de zoveelste lockdown in de keuken van de Utrechtse Eva Berends (28). Met een krat vol fruit dat ze bij een groenteboer van de afvalcontainer wist te redden, een pan, een blender en een droogoven experimenteerde ze samen met compagnon Sake Kolhoff (26) met hun fruitsnoep: de Rollie. Lange strengen gedroogd fruit in de smaken appel en kaneel, munt en mango, vijg, blauwe bes, kiwibes en nog veel meer.

Al het fruit dat ze op dat moment kunnen redden, worden meegenomen. Dus de smaken wisselen ook. In de Arabische cultuur wordt veel gedroogd fruit gegeten. Dat is een goede manier om fruit langer houdbaar te maken. Dat bracht hun op het idee: wat als ze het fruit eerst pureren tot een smoothie, dan drogen en het in plakken snijden?

Verspilling

Een derde van al het eten wereldwijd wordt verspild, aldus de Europese Rekenkamer. In Europa zou dat naar schatting jaarlijks 50 miljoen ton aan geteelde groente en fruit zijn. Volgens Kolhoff worden bessen met een barstje niet meer verkocht, een hele partij vijgen wordt afgekeurd terwijl er slechts tien procent niet goed is. En er zijn boomgaarden waarvan de vruchten niet worden geplukt, omdat ze een vlekje hebben.

Het tweetal leerde elkaar kennen tijdens een cursus sociaal ondernemen van het platform Missie030. Ze zijn beiden veel bezig met voedselverspilling en duurzaamheid. Toen ze hun eerste zakjes snoep hadden gemaakt, verkochten ze die aan vrienden en familie.

Daar bleef het niet bij. Ineens schreef een populaire Instagrampagina over hun snack en plotseling stroomden de bestellingen binnen. Het was niet normaal! Een bestelling per minuut. Ze konden hun ogen niet geloven. Aan het einde van de dag hadden ze 3000 bestellingen binnen, maar zoveel doosjes snoep hadden ze helemaal niet.”

Van hobby naar bedrijf

Het was op dat moment een hobby en ze moesten er van de ene op de andere dag een bedrijf maken. Ze zijn nu negen maanden later en ze hebben nét de laatste bestellingen weggewerkt. Kolhoff pakt een sliert uit het schaaltje op tafel. Het heeft een fijne textuur en het ziet er uit als een Amerikaanse beef jerky, gedroogd vlees. Ze willen er nog kleur aan toevoegen. Dit is zijn favoriet, het smaakt naar appeltaart!

Het succes van hun snoep smaakt naar meer en dus is het duo, samen met partners Robin Schöttelndreiër en Merijn van Logtestijn, een crowdfunding gestart. Daarmee hopen ze 20.000 euro op te halen. De teller staat na een maand op 15.000 euro. Met het gedoneerde geld hopen ze een eigen werkplaats in Utrecht te kunnen openen. Het doel: jaarlijks van 30.000 kilo afgedankt fruit snoepjes maken.

Volgens Berends hebben zij inmiddels contact met fruithandelaren en telers die graag met hun willen samen werken, ze krijgen verder veel reacties van mensen die bewust leven, maar ook van ouders die dit een goed alternatief voor snoep voor hun kinderen vinden. Dus ze kijken er erg naar uit om het nog grootser aan te pakken.

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!