Stadswerk072 en GP Groot maken strooisellaag van bladafval

Publicatie: 12 feb 2024 | Update: 12 feb 2024

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Stadswerk072 en GP Groot recyclen opgehaalde bladafval uit de gemeente Alkmaar. Bladafval wordt verwerkt tot een strooisellaag: een circulaire bodembedekker. Deze wordt in 2024 als voeding gebruikt bij nieuw aan te planten bomen en in nieuw aan te leggen plantsoenen van gemeente Alkmaar.

Samenwerking Stadswerk072 en GP Groot

Net als ieder jaar plaatst Stadswerk072 aan het begin van de herfst bladkorven in de gemeente. Als de korven vol zijn, leegt Stadswerk072 ze en brengt het bladafval bij GP Groot recycling. Zij verwerken het bladafval tot de speciale strooisellaag.

Voordelen van de strooisellaag

De strooisellaag is een voedende bodembedekker die gemaakt is van de overblijfselen van bladeren en kleine houtsnippers. Deze houdt de bodem vochtig en geeft voedingsstoffen af. Ook in warme zomers houdt de laag de grond goed nat en bovendien onderdrukt deze onkruid.

Vanaf komend januari 2024 brengt Stadswerk072 de bodembedekker aan bij nieuw aan te planten bomen en nieuw aan te leggen plantsoenen in gemeente Alkmaar. Volgens GP Groot recycling is dit een mooie manier om lokaal bladafval ook weer terug te brengen in de regio.

Bladkorven in gemeente Alkmaar

Op 11 en 12 oktober 2023 zijn er verspreid door de gemeente Alkmaar meer dan 50 bladkorven geplaatst. Hier kunnen bewoners openbaar bladafval van de stoep of het plein voor hun huis ingooien en zo meehelpen om de openbare ruimte schoon te houden. Voor groenafval en bladeren uit de eigen tuin is de GFT-bak.

De bladkorven zijn alleen bedoeld om bladeren in te gooien. Als er bijvoorbeeld takken of (plastic) zakken ingegooid worden, kan het bladafval niet meer worden hergebruikt. De bladkorf zal dan ook verwijderd worden.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!