Start-up BrighterBins: slimme afvalverwerking met AI en IOT

Publicatie: 28 jun 2021 | Update: 6 jun 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Met behulp van sensoren en AI berekent BrighterBins slimmere routes voor vuilniswagens. Gevolg: minder CO2-uitstoot en minder kosten voor het ophalen en verwerken van afval. Inmiddels zijn door de start-up al 7000 sensoren geïnstalleerd in 15 landen. Acht vragen aan Noman Ahmed, de oprichter en CEO van BrighterBins.

Wat doet Brighter Bins precies?

Bij BrighterBins produceren ze kosteneffectieve slimme sensoren & AI-gebaseerde routing platforms voor het ophalen van afval. Hun slimme sensoren voorkomen overvolle vuilnisbakken, houden steden schoon en verzamelen data die route optimalisatie voor vuilniswagens mogelijk maken. Dit betekent 40% kostenbesparing, minder druk verkeer, minder CO2-uitstoot, en groenere steden.

Waar zie je belangrijkste toepassing?

Afvalbakken worden of te vroeg of te laat opgehaald. Dit is een verspilling van tijd, middelen en geld. Er is te veel CO2-uitstoot door onnodige vrachtwagenroutes. Hun klanten gebruiken BrighterBins om hun inzameling te optimaliseren. Of het nu gaat om openbaar afval in parken & straten of commercieel afval in restaurants, kantoren, bouwplaatsen of fabrieken, BrighterBins sensoren en routing applicaties helpen hun klanten.

Wat is de impact van Brighter Bins?

Klanten kopen BrighterBins vanwege de kostenbesparingen, maar dezelfde efficiëntie die kostenbesparingen mogelijk maakt leidt tot duurzaamheid en schonere steden. Hun kernwaarden ondersteunen UNSDG 11 en 13. Hun oplossing vermindert de onnodige routes en in veel gevallen zijn hun klanten in staat om hun vloot te verkleinen. Ze voorkomen overvolle vuilnisbakken door waarschuwingen te genereren voor de afvalinzamelaars waardoor schonere steden en parken ontstaan. Zij zijn flexibel – BrighterBins ontdekt meerdere malen nieuwe use cases. Een voorbeeld is hun project met Fluves waar hun sensoren worden gebruikt om een digitale tweeling van waterwegen en waterinfrastructuur in een stad te creëren, waardoor steden worden gewaarschuwd voor zowel droogte als overstromingen.

Hoe voegt IoT meer waarde toe?

Ze gebruiken de data van de slimme sensoren om nieuwe inzichten en waarde te creëren bij hun klanten, waaronder de steden Delft (Nederland), Sheffield (UK), Hasselt (BE) en vele anderen. Met behulp van AI kunnen ze voorspellen wanneer de vuilnisbakken geleegd moeten worden, wat de efficiëntie van de planning verder verbetert. Ze kunnen ook eventuele anomalieën detecteren en veranderingen in de manier waarop burgers zich door de stad verplaatsen onder de aandacht brengen.

Is de oplossing alleen van toepassing op openbare vuilnisbakken?

De publieke sector is groot en veel van hun installaties bevinden zich tegenwoordig in dat gebied. Door te praten met gemeenten en steden hebben ze belangrijke feedback gekregen over problemen binnen het afvalbeheer en dat hebben ze meegenomen in hun werk in de commerciële afvalsector. Commercieel afvalbeheer is op dit moment hun grootste focus.

Ze helpen een van hun klanten in België om afvalolie van 75000 restaurants in de Benelux, Frankrijk en Duitsland efficiënter in te zamelen. Deze klant heeft een wagenpark van 200 vrachtwagens en het doel is om het wagenpark terug te brengen naar 140 vrachtwagens met behulp van BrighterBins. Ze zijn ook bezig met een pilot project met een groot bouwbedrijf om het bouwafval te optimaliseren.

Waar staan jullie op dit moment?

Ze hebben meer dan 7000 sensoren geïnstalleerd in 15 landen. Ze hebben verder een bewezen product en bedrijfsmodel dat kan schalen in de snelgroeiende markt. Ze verkopen dus al op de Europese markt en betreden de Scandinavische markt met de eerste proefprojecten die worden uitgevoerd.

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!