Startershub BlueCity: speeltuin circulaire bedrijven

Publicatie: 27 nov 2019 | Update: 7 mei 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Een wereld zonder afval: dat is de nieuwe werkelijkheid als het aan BlueCity ligt. Gevestigd in het iconische voormalig tropisch zwemparadijs Tropicana in Rotterdam, biedt BlueCity een broedplaats voor innovatieve ondernemers die reststromen een nieuwe bestemming geven. De gezamenlijke drijfveer: middels ondernemerschap een transitie inzetten naar een circulaire economie. De nadruk ligt hierbij op ‘het doen’. Je krijgt alleen mensen met je mee in deze transitie, als je laat zien dat het kan, zo vertelt projectontwikkelaar Yvette Govaart.

Van lineair naar circulair

Lange tijd maakte niemand zich druk over het feit dat we leven in een lineaire economie. Produceren, consumeren, weggooien wat we niet (meer) gebruiken – het leek een prima systeem. Maar met de exponentieel groeiende wereldbevolking en de toenemende mondiale welvaart, is het inmiddels een onhoudbaar systeem geworden. We raken door onze grondstoffen heen en de afvalberg wordt alsmaar hoger. Kortom, we putten de aarde uit en we moeten dringend op zoek moeten naar oplossingen. En deze oplossingen liggen in een circulair systeem als het aan BlueCity ligt.

De blauwe economie: het is mogelijk

BlueCity richt zich hierbij tot een stroming die ook wel “de blauwe economie” wordt genoemd. In deze filosofie, die werd geïntroduceerd door duurzaamheidseconoom Gunter Pauli, zijn twee principes heel belangrijk, namelijk 1) er wordt gekeken naar wat er lokaal aan grondstoffen voor handen ligt en 2) afval bestaat niet, maar is altijd een bron voor een nieuw product. Dat klinkt utopisch, maar BlueCity laat al zien dat het mogelijk is, met hun iconische huisvesting als boegbeeld. Hun locatie staat symbool voor waar ze voor staan: opnieuw waarde geven aan iets dat voorheen waardeloos leek, vertelt Yvette Govaart.

Maar ook de ondernemers binnen het pand laten al zien dat een circulair systeem mogelijk is. Zo vormt de koffieprut van de Rotterdamse horeca een voedingsbodem voor de oesterzwammen van Rotterzwam. Het CO2 dat daarbij vrijkomt, wordt door Spireaux ingezet bij de productie van spirulina en in het BlueCity lab wordt het mycelium (schimmels van de oesterzammen) gebruikt om verpakkingsmaterialen te ontwikkelen. En de oesterzwammen zelf zijn natuurlijk overal in de Rotterdamse horeca op het menu te vinden. Kortom, een perfecte cirkel!

Show, don’t tell

Niet lullen, maar poetsen: dat is de insteek van BlueCity. Ze zien vaak dat er veel wordt gepraat over de noodzaak van de transitie naar een circulaire economie, maar echte veranderingen blijven helaas toch vaak uit, of gaan niet snel genoeg, vertelt Yvette hierover. Om over te gaan op een circulair bedrijfsmodel, dienen de bedrijfsprocessen en -systemen immers opnieuw te worden ingericht. Dit stuit dan vaak op de nodige weerstand, omdat ermee werken een andere manier van denken en handelen vraagt. Door met kleinschalige pilotprojecten te laten zien wat werkt, wilt BlueCity deze impasse doorbreken. Door het eerst op kleine schaal te doen, neem je de angst voor mislukking weg bij mensen. Als dan blijkt dat het werkt, dan kan je mensen meenemen naar een volgende stap.

Meer dan een startershub

Maar met kleinschalige pilotprojecten, gaan ze uiteindelijk natuurlijk de wereld niet redden. Daarom helpt BlueCity haar inwonende ondernemers om hun bedrijfsmodellen op te schalen. Circulaire initiatieven worden vaak kleinschalig en “schattig” gepositioneerd. Maar zij geloven erin dat deze ondernemers het verschil gaan maken in de transitie. Daarom bieden zij hen alle faciliteiten om dat te kunnen doen. Soms is dat enkel door mensen aan elkaar te linken, of door ondernemers een platform te bieden, maar niet zelden gaan ze daarin verder, door bijvoorbeeld partnerships te begeleiden of samen met hun partners challenges uit te zetten die een branche breed vraagstuk oplossen.

Niet voor iedereen

Mocht je ondernemershart sneller zijn gaan kloppen, weet dan wel dat BlueCity niet voor iedere ondernemer is weggelegd. Ze hebben een streng voordeurbeleid. BlueCity is geboren vanuit een diepe overtuiging dat de transitie naar een circulaire economie de enige weg naar de toekomst is. Bij elk besluit dat ze maken stellen ze zichzelf dan ook de vraag: draagt het bij aan die transitie? Deze vraag stellen ze dus ook aan de ondernemers die intrek willen nemen in BlueCity.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!