Startup geeft circulaire herbestemming aan moeilijk-recyclebare plastic

Publicatie: 29 jun 2022 | Update: 8 aug 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Vele plasticsoorten zijn bijzonder lastig te recyclen, bijvoorbeeld de plasticsoep die in de oceanen drijft. Het bedrijf Clean Planet Energy zorgt ervoor dat ook de moeilijk- recyclebare plastic een circulaire herbestemming krijgt. De startup maakt er namelijk nafta van dit is een petrochemische grondstof voor plasticproductie. Ook diesel met een laag zwavelgehalte wordt hieruit vervaardigd.

Sommige vormen van plasticafval zijn niet of moeilijk te recyclen bij bestaande recyclingfaciliteiten. Deze plastics zwerven dan jaren in de natuur rond. Het resultaat is dat het plastic belandt op de afvalstortplaats of in de verbrandingsoven.

75 procent minder CO2-uitstoot

Clean Planet Energy heeft een betere oplossing voor deze moeilijk-recyclebare plastics. In de schildpadvormige ecoPlants van het bedrijf (zie foto) kunnen dagelijks tienduizenden kilo’s niet-recyclebare plastic omgezet worden naar bruikbare grond- en brandstoffen. Dat werkt in een notendop als volgt: in een zuurstofvrije omgeving worden de plastics verhit zodat ze uiteenvallen in de bouwstenen waar ze uit opgebouwd zijn, een proces dat pyrolyse heet. Die bouwstenen worden vervolgens opgewerkt tot nieuwe producten zoals gas (om de ecoPlant zelf van energie te voorzien) en vloeibare brandstoffen. Volgens Clean Planet Energy stoten deze vloeibare brandstoffen, zoals nafta en diesel, ongeveer 75 procent minder CO2 uit dan conventionele fossiele brandstoffen. Aardoliebedrijf BP wordt de eerste afnemer van de diesel.

De missie van het jonge bedrijf liegt er niet om. Het wil jaarlijks één miljoen ton moeilijk-recyclebare plastic uit de natuur verwijderen en op deze manier een herbestemming geven.

250.000 ton plastic per jaar

Clean Planet Energy is goed op weg om die missie te behalen. Het heeft inmiddels twaalf ecoPlants in ontwikkeling, die gezamenlijk al 250.000 ton plastic per jaar kunnen verwerken. De fabriek die als eerste zijn deuren opent, is te vinden in het Britse Teesside. Oliegigant BP zal de eerste tien jaar de eindproducten van deze fabriek afnemen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!