Stichting Het BeHouT verkoopt gebruikt hout voor nieuwe doeleinden

Publicatie: 14 jul 2023 | Update: 14 jul 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Gebruikt hout een tweede leven geven en circulair gebruik ‘gewoon’ maken. Dat is het doel van de nieuwe Alphense stichting Het BehouT. Deze stichting opent een winkel aan de Van Foreestlaan – achter de Praxis – waar iedereen terecht kan voor gebruikt hout.

De laatste halve eeuw hebben we de aarde gezien als een supermarkt en afvalberg. Dat moet veranderen, vertelt André Troost, die samen met twee vrienden stichting Het BeHouT oprichtte. Naast hun werk als respectievelijk bedrijfstheatermaker, kaasboer en onderwijsmanager willen ze hout een tweede leven geven in hun winkel waar circulair hout te koop is. Ze krijgen daarvoor subsidie van de gemeente Alphen.

Ze maken straks hout verkoopklaar door het bijvoorbeeld te ontspijkeren en te borstelen en dan te verkopen. Dat is duurzaam en 40 procent goedkoper dan nieuw hout. Verder organiseren ze workshops, zoals een vriendinnentafel maken van gebruikt hout én ze slaan op de tam tam voor circulair gebruik. Ze willen laten zien dat gebruikt hout geen afval is, maar nog  waarde heeft.

Kopje koffie

Om aan hout te komen, wordt een ieder opgeroepen om gebruikt hout van een vierkante meter of meer in te leveren. Dat kan bij de winkel en er komt een grote container op het ecopark. Ze kunnen in principe elke soort hout gebruiken, alleen geen spaanplaat of rot hout. Ook zoeken zij nog wat ‘handige handjes’. Mensen die het leuk vinden om voor een kopje koffie of een biertje een pallet uit elkaar te halen of hout te borstelen.

Zij hopen met dit initiatief circulair gebruik een boost te geven. Hun stip op de horizon is dat ze over vijf jaar niet meer nodig zijn. Dat circulair hout dan gewoon bij de bouwmarkt te koop is. Gebruikt hout is geen afval, het heeft een ziel.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!