Studenten ontwikkelen Temnos die batterijen uit afval haalt

Publicatie: 17 jun 2022 | Update: 10 sep 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Een nieuw project genaamd Temnos, kan batterijen in afvalstromen van bijvoorbeeld elektronica detecteren. Voor de detectie van de batterijen wordt er gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie.

Het project Temnos werd gepresenteerd door studenten van het Core studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven. Hiermee willen zij meer grondstoffen uit afvalstromen halen. Het verbetert namelijk, volgens de studenten, het sorteerproces. Batterijen komen door de verbeterde sortering namelijk eerder in het juiste traject terecht. Daarnaast kan je branden voorkomen door batterijen eerder te detecteren. Batterijen zijn jaarlijks de oorzaken voor meerdere branden in afvalbakken, maar ook bij recyclingbedrijven.

Batterijen herkennen

Er zijn volgens het Core studententeam twee manieren om batterijen in afvalstromen te herkennen. De eerste manier is middels het systeem dat telefoons en tablets herkent, waar batterijen in zitten. Hiervoor wordt een pilot uitgewerkt met recycler Huiskes Metaal B.V. in Waalwijk. Voor andere stromen waarin batterijen lastiger te zien zijn is röntgentechnologie een oplossing. Met de röntgentechnologie wordt de batterij gedetecteerd en wordt die automatisch verwijderd.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!