SuWoTec ontwikkelt nieuwe biobased batterij van zand, zout en bladeren of zeewier

Publicatie: 2 sep 2022 | Update: 8 aug 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

SuWoTec is begonnen met de verkoop van zijn eerste generatie recyclebare batterij, een systeem van 120 kilowattuur dat modulair kan worden opgeschaald naar megawatt niveau. Dit is echter een tussenstap.

De natuur heeft zijn eigen unieke manieren en systemen om te creëren, te gebruiken en te recyclen. De natuur is onze belangrijkste inspiratiebron voor duurzame circulaire innovaties. SuWoTec gelooft dat innovaties en productontwikkeling door oplossingen van de natuur kunnen versnellen en bijdragen aan het bereiken van een duurzame circulaire planeet.

Ze hebben een waardeketen gecreëerd voor productontwerp en energieopwekking en gebruiken deze als leidraad voor ontwikkelingen en innovaties. SuWoTec ontwierp een levenscyclus routekaart waarop ze alle consumenten, productie- en afvalstromen zichtbaar maakten. Aan de hand van de roadmap werken ze aan baanbrekende innovaties om de levenscyclus te optimaliseren, duurzaam en circulair te maken. Dit kan ontwrichtend zijn voor sommige huidige krachtige industrieën, maar goed voor de mensen en onze planeet. De innovaties moeten een positief effect hebben op de duurzame circulaire cyclus.

Na 3 jaar wilt het bedrijf starten met de massaproductie van de 100 procent circulaire Bio Based Battery C3 op basis van zand, zout en bladeren of zeewier. Volgens de oprichters Lammert de Wit en Richard IJpma geeft de natuur ons onbeperkte middelen voor het lokaal opwekken, opslaan en toepassen van duurzame energie.

De Wit en IJpma hadden ondernemingen in de olie-, gas- en automotive industrie. In 2016 gooiden ze het roer om met als doel bij te dragen aan een betere wereld. Ze richtten Sustainable World Technology – kortweg SuWoTec – op en begonnen met het ontwikkelen van duurzame technologie.

Doodlopende weg
De aarde heeft een laagenergetisch systeem, bijvoorbeeld ten aanzien van de productie, het gebruik en de recycling van energie en materialen. De mensheid kent een hoogenergetisch systeem dat ons voorziet van elektriciteit en warmte. Daarin gaat het mis. We putten onze grondstoffen uit en creëren bergen afval. Dat geldt ook voor de energietransitie. Zo produceren ze een enorme hoeveelheid zonnepanelen, windmolenwieken en batterijen, gebruiken daarbij massaal zeldzame en schadelijke materialen, terwijl van circulariteit geen sprake is. Dat is een doodlopende weg.

Natuurlijke grondstoffen
Steek een elektrode in de grond waar de zee op het land breekt en een andere even verderop, en je kunt een potentiaalverschil meten. Ziedaar het werkingsprincipe van de batterij die SuWoTec nu 3 jaar in ontwikkeling heeft. De Bio Based Battery C3 maakt volledig gebruik van natuurlijke grondstoffen: zand, zout en bladeren of zeewier. Het is een solid-state batterij waarbij de bladeren of zeewier als zuurteregelaar werken. Uniek zijn de non-corrosieve keramische elektroden die het bedrijf ontwikkelde in samenwerking met verschillende universiteiten.

Servicebeurt
De bepalende factor in de levensduur van een batterij is ware and tare van de kathode en anode tijdens het laden en ontladen. Gebruik je elektroden van keramiek dan los je dat probleem op, het is echter een 100 procent isolator. Zij hebben een compleet nieuw keramisch materiaal gecreëerd dat geleidend en slijtvast is. Daarmee is deze batterij niet alleen volledig circulair, maar gaat die in principe tevens oneindig mee. Een klein gedeelte van het zout mineraliseert in het proces. In hun businessmodel ligt dan ook om de 15 jaar een servicebeurt besloten.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!