Swappie geeft tienduizenden iPhones een nieuw leven

Publicatie: 29 aug 2023 | Update: 29 aug 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

In een anonieme fabriek ergens in Tallinn, Estland, liggen op een gemiddelde dag 17.000 gebruikte iPhones te wachten op een volgende eigenaar. Ze krijgen een nieuwe batterij, een nieuw scherm, een nieuwe camera of misschien wel allemaal, en zijn na allerlei checks klaar voor een nieuwe ronde.

Apple verkoopt jaarlijks tientallen miljoenen nieuwe iPhones, maar niet iedereen neemt een nieuw exemplaar. Een tweedehands model overnemen van een familielid, buurman of Marktplaats-verkoper is ook heel gebruikelijk. Als je een gebruikt toestel wilt, kun je ook een refurbished iPhone kopen.

Dat is niet hetzelfde als tweedehands, benadrukken verkopers van refurbished iPhones steevast. Een refurbished model is professioneel nagekeken, indien nodig gerepareerd en komt met garantie. Hoe lang die garantie is, verschilt per verkoper. Het kan een paar maanden zijn, maar ook twee of drie jaar.

Wat refurbished telefoons gemeen hebben: ze zijn tientallen tot honderden euro’s goedkoper dan nieuwe modellen en zijn beter voor het milieu omdat er geen nieuwe toestellen geproduceerd hoeven te worden. De CO2-uitstoot van een door Swappie refurbished model is 78 procent lager in vergelijking met een nieuw model, meldt het bedrijf op basis van een zelf geïnitieerd en extern gevalideerd onderzoek.

Swappie is één van de grootste verkopers van refurbished iPhones en is ook in Nederland en België actief.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!