Op zes gemeentewerven is textielinzamelaar Sympany een proefproject gestart om donzen dekbedden in te zamelen en ze in Ermelo te laten recyclen. Als de proef slaagt, gaat dit in heel Nederland gebeuren.

Deze proef is mogelijk dankzij de samenwerking van Sympany met dekbedproducent Ducky Dons. In haar fabriek in Ermelo worden niet alleen donzen dekbedden en hoofdkussens geproduceerd, maar staat ook een verenwasserette. Deze wasserette wordt ingezet voor dit recyclingproject. Het dons en de veren worden uit dekbedden gehaald  en gesorteerd op kwaliteit, grondig gewassen, gedroogd en gesteriliseerd. De dons en veren die overblijven kunnen weer gebruikt worden als vulling voor nieuwe dekbedden en hoofdkussens.

De inzameling van gebruikte donzen dekbedden is 18 november gestart in de gemeente Woerden, Soest, Wijk bij Duurstede, Utrechtse Heuvelrug, de Bilt en Bunnik. Het doel van deze samenwerking is om de kringloop volledig te sluiten. Volgens Sympany en Ducky Dons was er tot voor kort geen duurzame bestemming voor oude dekbedden.

Ingezonden door

Gerelateerd

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.