Tales Sauces gemaakt van afgedankte fruit en groenten

Publicatie: 3 mrt 2023 | Update: 3 mrt 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Wie hart heeft voor de schoonheid van een appel of bloemkool zou er tranen om kunnen laten: de miljoenen tonnen groenten en fruit die jaarlijks niet op ons bord, maar in de verbrandingsoven of vuilnisbelt belanden.

Zonde, want er zijn heel wat mogelijkheden om nieuwe producten te maken van al dat verspilde voedsel. Uit die overtuiging is Tales sauces ontstaan, het start-upbedrijf van studenten Sophie Eijking en Xander Kleintjes.

Twee varianten sauzen bieden Sophie en Xander op dit moment aan, beide op basis van tomaat. De milde is met mango en koriander, de ander is pittiger gemaakt met ajuma, gember en limoen. De groenten en het fruit dat in hun sauzen gaat, halen ze op bij het bedrijf InStock. Dat bedrijf heeft het eten van verspilling gered door het op te kopen bij supermarkten als Albert Heijn, waar het anders zou zijn weggegooid. Xander en Sophie maken er vervolgens met zijn tweetjes saus van. Daar zijn nu zo’n 150 flesjes van verkocht.

Tales sauces is dus nog klein, maar hun missie is groot: een tweede leven geven aan al die afgedankte groenten en vruchten. Sophie en Xander weten dat verspilling overal plaatsvindt: bij de boer al, maar ook tijdens het transport naar de havens van Rotterdam bijvoorbeeld, waar lelijke mango’s, over- of niet-rijpe bananen en ander vitaminedragend voedsel om allerlei soorten redenen wordt afgedankt.

Weg met broccoli in de winter

Volgens Xander gaat zo’n dertig procent van alle groenten en fruit al tijdens het transport naar de plaats van bestemming verloren. Veel eten haalt dus niet eens de supermarkt of horecaketen: die houden er namelijk strikte standaarden op na waaraan dat eten moet voldoen. In de toekomst willen Sophie en Xander het weggegooide eten daar al onderscheppen, maar dat blijkt nu door allerlei wetgeving nog lastig. Daarom is Instock nu een goede optie om gebruik van te maken.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!