Telefoonapp concurrent van dure en ingewikkelde recyclingsystemen

Publicatie: 23 jun 2022 | Update: 23 aug 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Afval sorteren om het optimaal te kunnen recyclen is belangrijker dan ooit. Maar sorteersystemen zijn duur en daardoor vaak onbereikbaar op plekken waar ze het meest nodig zijn. Het bedrijf Diwama speelt in op bestaande systemen, maar is ook te gebruiken in de vorm van een telefoonapp. Niet in alle landen wordt afval optimaal opgehaald, om nog maar te zwijgen van eventueel scheiden en recyclen. Om dit probleem in eigen land aan te pakken, maar ook om het recyclen in de rest van de wereld naar een hoger niveau te tillen, bedachten Christopher Arida en Aya Hariri getogen in Libanon, Diwama (Digital Waste Management).

Voorafgaand volgden zij in Duitsland een acceleratorprogramma en zijn ze sinds dit jaar neergestreken in Delft bij YES!Delft. Een accelerator of incubator zoals YES!Delft is een plek waar startende ondernemers kantoorruimte en kennis krijgen om snel mee te kunnen groeien. Momenteel wordt er hard gewerkt aan twee producten: de AI (artificiële intelligentie)-aangedreven beeldherkenningstechnologie Vitron en de afvalidentificatie-API Widen voor mobiel gebruik. In bestaande sorteerinstallaties zal Vitron dan ingezet worden. Vanwege de slimme beeldherkenningstechnologie is het monitoren en analyseren van afvalstromen stukken makkelijker en kunnen hierbij bijdragen in het nemen van cruciale beslissingen.

Het systeem let op sorteerfouten en sorteerefficiëntie. Recyclebare materialen worden beter herkend en hierdoor wordt de doorvoersnelheid van afvalstromen verhoogd. De zuiverheidsniveaus worden ook nog in kaart gebracht, waardoor verontreinigingen ook aangepakt worden. Hierdoor wordt het recyclen een stuk efficiënter. Bovendien kan deze technologie vaststellen van welk bedrijf een bepaald stuk afval is. Hiermee worden bedrijven gestimuleerd om hun duurzaamheidsdoelstellingen te halen, omdat ze zo melding kunnen maken van de terugwinning van hun producten.

Ook op consumentenniveau werkt Diwama aan bronsortering en wel met een mobiele oplossing: Widen. Deze afvalidentificatie-API helpt gebruikers te bepalen of een bepaald product recyclebaar is. Door simpelweg de camera van een smartphone te combineren met de technologie van Diwama krijgt de gebruiker alle benodigde informatie.

Dit bedrijf is de eerste ter wereld dat een dergelijke mobiele oplossing op de markt brengt. Dit product wordt al gezien als concurent van de dure systemen in sorteerfaciliteiten. De dure hardware zal dan overbodig worden en het scannen, scheiden, sorteren en recyclen van afval zal overal mogelijk zijn. Ook in ontwikkelingslanden, waar de problemen het grootst zijn. In deze landen kan de meeste winsten behaald worden.

Impact

Het gebruik maken van kunstmatige intelligentie of AI vergt alleen een bestaande hardware. Met kleine aanpassingen kan je het toepassen in heel specifieke systemen. De focus voor het gebruiken van Vitron ligt namelijk op de landen Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Dat zijn landen die al vergevorderd zijn op het gebied van recycling en graag nieuwe technologieën willen implementeren.

Deze landen zijn zeer geïnteresseerd in data om aan de ene kant zo optimaal mogelijk te recyclen en aan de andere kant een bepaalde transparantie na te streven. Maar Diwama wilt ook impact hebben in ontwikkelingslanden en het Midden-Oosten. In het Midden-Oosten worden vaak zaken overgenomen van Europa. Zodra ze weten dat het daar een succes is, zijn ze geneigd het ook zelf te proberen.

Scheikunde

Arida en Hariri ontmoetten elkaar in hun studieloopbaan. Tijdens een college scheikunde zaten ze naast elkaar en dat semester konden ze het goed met elkaar vinden. Daarna verloren ze elkaar uit het oog, maar vijf jaar later bij een conferentie over afvalscheiding kwamen ze elkaar weer tegen. Ze besloten samen een bedrijf op te richten en volgden eerst een acceleratorprogramma in Libanon om vervolgens naar Europa te trekken, richting de kennis en de grootste afzetmarkt.

Arida vind dat Nederland de perfecte land is voor hun, sinds Nederland qua afval scheiden en recyclen op een heel gevorderde stadia is. Sowieso is Europa een lichtend voorbeeld op dat gebied. Toen het tweetal in Nederland aankwam, kregen zij wel een behoorlijke cultuurshock. Om te weten dat er statiegeld op plastic flessen zit en mensen allemaal een herbruikbare boodschappentas in de supermarkt gebruiken. Een heel verschil met Libanon.

 

Kosten

 

Diwama denkt voor Vitron straks aan een abonnementsvorm, software as a service in jargon. Voor een vast bedrag per maand kun je de technologie gebruiken, inclusief een geavanceerd dashboard waarin alle informatie wordt samengevat. Voor de mobiele oplossing Widen overwegen Arida en Hariri een licentiemodel. Voor nu zitten zij nog steeds in de pilotfase.

Medio 2023 verwachten zij een commercieel product te hebben waarmee ze de markt op kunnen. Tot die tijd zijn ze nog naarstig op zoek naar sorteerfaciliteiten voor de pilots en natuurlijk investeerders die hun wilt helpen te groeien. Voor de mobiele app Widen worden er samenwerkingsbanden met bedrijven aangegaan die met hun klanten duurzaamheid nastreven. Zodra de omstandigheden en de situatie het toelaten zal Diwama ook haar krachten geven aan de lokale afvalcrisis in Libanon.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!