Crumble development, producent van kwalitatief hoogwaardige producten van geleefd hout, heeft als hogere doel de levensduur van hout te maximaliseren. Zij deden daarom met SHR onderzoek naar milieuvriendelijke behandelmethoden voor geleefd hout, en dan specifiek “vuren” hout.
Van veel hout nemen we te snel afscheid, terwijl de mondiale vraag toeneemt. De natuur kan ons tempo niet bijhouden. We zullen zuiniger met hout om moeten gaan door het langer en zorgvuldiger te gebruiken.
Probleem
Crumble development wil de levensduur van hout maximaliseren, de toepassing van geleefd hout verder uitbreiden en concurreren met de gangbare (nieuwe) houten producten voor buitentoepassing. Daarom deden zij in samenwerking met SHR onderzoek naar milieuvriendelijke behandelmethoden voor geleefd hout, en dan specifiek “vuren” hout.
Geleefd vuren kan een ander vochtgehalte hebben dan nieuw vuren. Daarnaast bevat geleefd vuren vaak bevestigingsmateriaal zoals spijkers en nieten. Dit soort factoren kunnen een negatieve dan wel positieve invloed hebben op de effectiviteit van het behandelingsproces. Ondanks deze onzekerheden, heeft Crumble development het doel inzicht te krijgen in welke behandelmethoden toegepast zouden kunnen worden om de levensduur van geleefd vuren op milieuvriendelijke(re) wijze te verlengen.
Resultaten
Het onderzoek toont aan dat geleefd vuren thermisch gemodificeerd kan worden, mits het vochtgehalte rond de twaalf procent ligt en het hout vrij is van bevestigingsmateriaal. Thermische modificatie betekent dat het geleefd vuren wordt verhit in een zuurstofarme omgeving en onder gecontroleerde waterdampdruk, om de duurzaamheidsklasse van dit hout te verhogen. Dit proces leidt tot veranderingen in de structuur van de lignine, cellulose en hemicellulose in de celwand van het vuren. De zuurstofarme omgeving voorkomt dat het geleefd vuren verbrandt bij de hoge temperaturen, en zorgt ervoor dat de CO2 (+/- 623 kg CO2 per m3) opgeslagen blijft in het hout.
Door de thermische modificatie wordt de levensduur van geleefd vuren opgekrikt van vijf tot zeven jaar naar vijftien tot vijfentwintig jaar. Zo geven ze de fijnspar – waar het vuren vandaan komt – meer tijd om te groeien, zodat vraag en aanbod in een gezondere balans wordt gebracht. Daarnaast is thermisch gemodificeerd vuren in tegenstelling tot gebeitst of geverfd vuren, onderhoudsarm, meer vormvast, milieuvriendelijk en prijs voordelig. Wat betreft het laatst genoemde: thermisch gemodificeerd geleefd vuren lijkt in aanschaf duurder (€5,61 per meter), maar is in feite tot 68% goedkoper dan nieuw onbehandeld vuren, dat gemiddeld om de vijf jaar opnieuw geverfd of gebeitst moeten worden. Met andere woorden: je kunt met een gerust hart thermisch gemodificeerd geleefd hout (in)kopen.