Thermochemische plastic recyclen

Publicatie: 12 nov 2016 | Update: 30 mrt 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Als mechanische en chemische recycling van plastics economisch niet haalbaar zijn, biedt thermochemische recycling mogelijk een duurzame oplossing. TNO ontwikkelt technologieën om plastics door pyrolyse thermisch te recyclen, zodat ze als nieuwe bouwstenen een geschikte grondstof vormen voor bestaande industriële installaties.

Thermochemische recycling

Thermochemische recycling maakt afvalplastics geschikt om opnieuw in te zetten als grondstof voor de chemische industrie. Het resultaat van het pyrolyseproces is een nieuwe grondstof die in de zogeheten kraakinstallatie (of in de zuiveringstrein ervan) kan worden toegepast. In een kraakinstallatie wordt een aardoliefractie omgezet in vooral etheen en propeen, de basis van de twee meest voorkomende type plastics: polypropeen (PP) en polyetheen (LDPE of HDPE).

Thermochemische recycling van plastic

Met thermochemische recycling begint het bouwen van polymeren feitelijk opnieuw. Enerzijds vergt het proces een hoge temperatuur, duurdere units en meer energie. Anderzijds is het robuuster en geschikt voor gemengde en vervuilde plasticstromen. De methode speelt zeker ook een rol in de toekomst. Er blijft tenslotte altijd behoefte aan een mix van plastics en folies die via mechanische en chemische routes niet valt terug te winnen.

De belangrijkste toepassing van thermochemische recycling zijn plastics voor de voedingsmiddelenindustrie. Omdat thermochemische recycling monomeren en bouwstenen oplevert, en daarmee weer teruggaat naar het begin van het productieproces, moeten die dezelfde samenstelling hebben als de ‘virgin plastics’ uit fossiele grondstoffen. TNO ontwikkelt technologieën om dat mogelijk te maken, met als voordeel een reductie van fossiele grondstoffen die nodig zijn in het productieproces. Wel is het een uitdaging om gebruik te blijven maken van de bestaande en beproefde kraakinstallatie en infrastructuur.

Recyclebare composieten

Verder bouwen ze samen met de Brightsite industriële demo’s op laboratorium- en pilotschaal, waarmee ze bedrijven helpen om hun duurzaamheids- en veiligheidsdoelstellingen te realiseren. Een van de ontwikkeling is het MILENA-proces waarin ze verschillende stromen biomassa en plastics afval kunnen omzetten in bouwstenen voor de industrie.

Aan de basis van het onderzoek staan de technologieën die TNO de afgelopen twee tot drie decennia ontwikkelde voor de verwerking van biomassa in Petten (de businessunit EnergieTransitie). Door de goede ervaringen die ze daarmee opdeden, optimaliseren ze de technologieën nu voor plastics, huisafval en gemengde stromen. Aanvullend beschikken ze over een goed overzicht van de andere technologieën die daarvoor mogelijk zijn.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!