TIER Mobility en Remondis gaan voor het recyclen van batterijen

Publicatie: 4 sep 2022 | Update: 8 aug 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

TIER, ‘s werelds toonaangevende leverancier op het gebied van micro-mobiliteit,  heeft zijn inzet opgevoerd om alle elementen van lithium-ion batterijen in belangrijke markten in heel Europa te recyclen door middel van een overeenkomst met Remondis, een van ‘s werelds grootste recycling aanbieders.

De  samenwerking bestrijkt 16 Europese markten, waaronder Nederland en België. Door deze hernieuwde samenwerking worden ook de zeldzame aardmetalen uit oude batterijen van TIER e-bikes hergebruikt. Hierdoor krijgen de lithium-ion batterijen van 160.000 e-steps, e-bikes en e-bromfietsen na gebruik een nieuw leven.

Zoveel mogelijk onderdelen en grondstoffen van de accu’s worden gerecycled. Op deze manier zijn er minder nieuw gedolven grondstoffen nodig bij de productie van een volgende lichting TIER vervoersmiddelen.

De overeenkomst met Remondis bouwt voort op een samenwerking uit 2021.

Om de milieu-impact en ecologische voetafdruk van gedeelde micromobiliteit te minimaliseren, streven TIER en Remondis ernaar om waardevolle edelmetalen zoals kobalt, nikkel en mangaan en andere recyclebare materialen zoals kunststoffen, aluminium en elektronische componenten terug te brengen in de grondstoffenkringloop. Batterijen gaan alleen naar recycling als ze niet kunnen worden gerepareerd of hergebruikt. TIER biedt al een tweede leven oplossing voor lithium-ion batterijen door middel van haar samenwerking met Vertical Values.

Ailin Huang, hoofd Duurzaamheid bij TIER Mobility: “Het goed recyclen van lithium-ion batterijen is van cruciaal belang voor het verminderen van de milieu-impact van onze diensten. Tegelijkertijd levert het ook een belangrijke bijdrage aan het veiligstellen van de toekomstige beschikbaarheid van grondstoffen. In Remondis hebben we een ervaren partner gevonden die ons ondersteunt bij de ontwikkeling van innovatieve oplossingen en toekomstgerichte perspectieven voor batterij recycling.”

Lukas Wiedenmann, Key Account Manager bij Remondis: “We zijn verheugd samen te werken met TIER om de toekomst van elektrische micro mobiliteit nog duurzamer en groener te maken. De CO2-besparingen en de vervanging van primaire grondstoffen beschermen het milieu en het klimaat in hoge mate en verlichten de inkoop druk van de industrie.”

Sustainable Development Goal 12

TIER heeft de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties als richtinggevend kader aangenomen. En deze omgezet in een agenda voor dagelijkse actie. Ailin Huang, hoofd Duurzaamheid bij TIER Mobility, zegt daarover: “Recycling is onderdeel van Sustainable Development Goal 12 van de Verenigde Naties: Duurzame consumptie en productie. Het recyclen van onze producten is dan ook een natuurlijk onderdeel van onze inspanningen om duurzaamheid in de (micro)mobiliteitsindustrie verder te bevorderen.”

Overige samenwerkingen

TIER streeft ernaar de lat voor duurzaamheid in de micro mobiliteitsindustrie hoog te leggen. Het bedrijft pioniert voortdurend en ontwikkelt continu nieuwe normen. In 2021 kondigde TIER zijn samenwerking aan met North Volt, een toonaangevende leverancier van duurzame, hoogwaardige batterijcellen en batterijsystemen. Hierdoor werd de milieu-impact van de batterijen die worden gebruikt voor elektrische voertuigen verlaagd. TIER werkt ook samen  met Nunam, een Duits-Indiase impact gedreven start-up die pleit voor een groene energievoorziening op het Indiase platteland. In februari gingen TIER en de Berlijnse startup Vertical Values een samenwerking aan om de levensduur van batterijen te verlengen door lithiumbatterijen op Europese markten te repareren en upcyclen.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!