Tweede leven voor grafmonument

Publicatie: 23 mei 2023 | Update: 23 mei 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Wanneer een dierbare overlijdt, wil je daar een zo mooi mogelijk graf voor creëren. Maar dat het graf daarnaast duurzaam is, wordt ook steeds belangrijker. Zo kan je bij steeds meer steenhouwers een gerecyclede grafsteen bestellen. “Zonde als de steen vernietigd wordt.”

Een graf op een begraafplaats wordt vaak na 10, 20 of 30 jaar geruimd – afhankelijk van hoeveel er door de nabestaanden is betaald. De graven worden dan helemaal leeggehaald, inclusief steen of grafmonument.

De stenen die geruimd zijn krijgen steeds vaker een tweede leven. Bij Van Leeuwe Natuursteen is inmiddels een kwart van alle stenen die verkocht worden gemaakt van gerecyclede grafstenen.

Meestal worden stenen vernietigd nadat een graf geruimd wordt, zegt Jeroen van Leeuwe. Ze belanden dan vaak als verharding onder het asfalt. Maar nabestaanden en beheerders van begraafplaatsen kunnen er ook voor kiezen om de stenen te laten recyclen.

De familie van de steen waar hij nu mee bezig is heeft ervoor gekozen om de steen na het ruimen van het graf aan hun te geven omdat ze het zonde vinden als de steen vernietigd wordt.

Niks meer van te zien

Je kan er volgens van Leeuwe nog prima een mooie nieuwe steen van maken. Ze benaderen het ook als een nieuwe steen. Dat gevoel van een ‘tweedehands steen’ moet echt weg. Ze slijpen de steen op zo’n manier dat er helemaal niks meer te zien is van wat er ooit op stond.

Het recyclen van een grafsteen past volgens rouwdeskundige Leoniek van der Maarel helemaal in de trend van duurzame uitvaarten. Mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om helemaal geen kist meer te willen. En ook dit is een prachtige manier om iets bij te dragen aan het voortbestaan van onze planeet. Mensen willen toch iets goeds achterlaten.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!