Interieur- en standbouwer Gielissen start met het inzamelen van MDF voor hoogwaardig hergebruik. Recycling van MDF was tot kort geleden onmogelijk. Dit was een doorn in het duurzame oog van de procurement manager bij Gielissen. Door een innovatie van Unilin is dat nu wel mogelijk. Hierdoor brengt Gielissen, met hulp van Renewi, het materiaal vanaf 1 januari 2023 gescheiden naar Unilin om daar een tweede leven te krijgen.
Redden van verbrandingsoven
Duurzaamheid staat bij Gielissen hoog in het vaandel. MDF is op zich een duurzaam product, want het bestaat bijna volledig uit herwonnen hout. Maar omdat de houtvezels zijn verlijmd, kon het materiaal tot voor kort niet opnieuw gebruikt worden. De reststromen gingen de verbrandingsoven in, wat zonde is. Want de CO2 die daarbij vrijkomt, houd je liever in het hout gevangen.
Gepatenteerde techniek
Door een innovatie van Unilin Panels is het recyclen van MDF nu wel mogelijk. Het hergebruiken van oude MDF is een nieuwe, door Unilin gepatenteerde techniek. De oude platen worden vochtig gemaakt en zetten ze onder hoge druk, als een soort snelkookpan. Daardoor komen de vezels als popcorn los. Ze gebruiken die vezels als grondstof voor nieuwe MDF. Unilin is het eerste bedrijf ter wereld die dit op industriële schaal kan realiseren.
Terugdringen van reststromen
Om het maximale uit elke houtplaat te halen, is bij Gielissen afgelopen jaren al flink geïnvesteerd. Slimme software combineert opdrachten en weet welke grotere reststukken nog in opslag liggen. Maar met hun business, waarin elk project uniek is met vaak uitdagende vormen, is restmateriaal niet te voorkomen. Met de toevoeging van MDF als recyclestroom, en de herinrichting van andere recyclestromen, verwachten zij tot 80% van hun houtafval een tweede leven te kunnen geven.
Spaanplaat en vurenhout
Afvalverwerker en recyclebedrijf Renewi is ook partner in het pact. Renewi zoekt ook altijd mee naar manieren om waarde uit afval te halen, in plaats van te verbranden of storten. Voor het inzamelen van MDF zijn extra ophaalpunten in de werkplaats van Gielissen geplaatst. Bij Gielissen halen ze spaanplaat en vuren al gescheiden op. Daar komt nu MDF als derde soort bij, van hout dat 100% gerecycled wordt. Hoe vaker ze hout kunnen hergebruiken, hoe beter voor het klimaat.
Duurzame ontwikkelingsdoelen
Bij Gielissen maken zij zich hard voor het verduurzamen van hun eigen activiteiten en de projecten waaraan ze werken. De duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties gebruiken ze daarbij als raamwerk. Eén van die doelen is het opzetten van partnerships. Daar zetten ze flink op in, want iets als het duurzaamheidsvraagstuk los je niet in je eentje op. Daarom zijn ze blij met partijen als Unilin en Renewi, die samen met hun de schouders onder dit onderwerp zetten.