Unieke fabriek in Emmer: polyester recyclen uit afvalkleding en tapijtafval

Publicatie: 11 jul 2022 | Update: 11 jul 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Het is nog nooit gedaan: polyester recyclen uit afvalkleding en tapijtafval. Hierdoor is het mogelijk dat polyester herbruikbaar is en er geen aardolie meer nodig is voor het maken van nieuwe polyester. Bij CuRe in Emmen staat nu een proeffabriek om die ingewikkelde klus te klaren.
Meer dan 91 procent van het polyester afval wordt niet gerecycled en dat is een wereldwijd probleem. CuRe Technology in Emmen is in 2018 samen met een aantal partners een proef begonnen voor de chemische recycling van dit afval. Inmiddels is CuRe prima in staat om dit polyester te reinigen en te verwerken tot een goede grondstof die wordt gebruikt voor de productie van PET-flessen.
Maar flessen en verpakkingen zijn slechts een klein deel van de totale hoeveelheid polyester afval. CuRe gaat een test doen wat nog niemand op de wereld is gelukt en dat is het recyclen van zwaar vervuild en sterk gekleurd polyester zoals dat in kleding of tapijt zit.

 

Leren en uitvinden hoe het moet

 

Een van de uitdagingen bij het recyclen van textiel en tapijt is dat ze zwaar zijn vervuild met andere stoffen dan polyester. Verder zijn ze ook zeer sterk gekleurd. Behalve polyester zitten er in tapijt ook bijvoorbeeld ruggen en lijm, dit geldt ook voor kleding die deels uit katoen bestaat. En hoe zit het dan met de ritsen en knopen?
CuRe gaat de komende tijd uitvissen welke stoffen in het recycle-proces eruit gehaald kunnen worden en welke er vooraf al uit moeten. Als er een bepaalde vervuiling in het proces eruit moet en dat lukt niet, moet er een klein stukje bij de proeffabriek aangebouwd worden zodat dat wel kan. CuRe gaat dit samen doen met NHL Stenden, de RUG en Holland Colors.
Het ingewikkelde proefproces ziet er als volgt uit: De kleding of het tapijt worden eerst vernipperd en die gaan dan de machine in. Aan het begin wordt het materiaal helemaal uit elkaar gehaald tot op monoculair niveau en verder ook de kleur. Door de hitte ontstaat een massa die aan het eind van de proeffabriek weer opnieuw tot polyester wordt samengevoegd. Zeg maar dat de moleculen dan allemaal weer in de goede volgorde staan. Dan worden er weer korrels van gemaakt en is de nieuwe polyester grondstof weer klaar. Dan bestaat er nieuw polyester zonder dat er aardolie voor is gebruikt.

 

Net zo sterk en net zo schoon

 

Het gerecyclede polyester is net zo sterk en schoon als het oude bronmateriaal. Dus er kan niet alleen nieuwe kleding of tapijt van gemaakt worden, maar ook verpakkingsbakjes en flessen. De kunst is om producenten te helpen om hun producten zo te maken dat ze makkelijker te recyclen zijn. Samen met tapijtontwikkelaar Niaga heeft het bedrijf een tapijt weten te ontwikkelen dat alleen nog maar uit polyester bestaat. Met matrassen producent Auping heeft het bedrijf ook nog een goede samenwerking. Verder nog een tweeledige samenwerking met een grote sportschoenenproducent. Zij leveren het bedrijf oude modellen sportschoenen aan waarvan er wordt geprobeerd de polyester en rubber te recyclen. Hierna leveren wij advies en info aan hen hoe toekomstige schoenen met meer polyester te maken.

 

Subsidie

 

CuRe Technology uit Emmen krijgt voor de textiel- en tapijt-recycleproef een subsidie van 363.948 euro van de provincie Drenthe. CuRe is een van de innovatieve koplopers in Drenthe en ze leveren een belangrijke bijdrage in de circulaire maakindustrie in deze provincie. Met het subsidieren van dit bedrijf worden zij ondersteund naar het volledig recyclen van polyester afval en draagt de provincie bij aan de transitie naar een circulaire maatschappij waarin grondstoffen eindeloos worden hergebruikt.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!