Unilin Group recycled MDF en HDF-platen

Publicatie: 20 okt 2021 | Update: 21 sep 2022

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Hout is een hernieuwbaar product bij uitstek en slaat CO2 op zolang het niet verbrand wordt. Dus hoe langer hout gebruikt en hergebruikt kan worden, hoe beter voor het klimaat. Unilin Group, een wereldwijde expert in interieurdesign en bouw, kiest er voor de productie van haar MDF- en HDF-platen en spaanplaten bewust voor om herwonnen en gerecycleerd hout te gebruiken. Tot nu toe was het technisch onmogelijk om de 100 miljoen m3 MDF- en HDF-platen die jaarlijks wereldwijd worden geproduceerd bij einde levensduur te recyclen.

Ontbrekende schakel in een duurzaam verhaal

MDF- (Medium Density Fibreboard) en HDF- (High Density Fibreboard) vezelplaten worden veel gebruikt in de meubelindustrie, interieurbouw en voor de productie van laminaatvloeren. Unilin Panels, de divisie binnen Unilin Group die plaatmateriaal produceert, kiest er bewust voor om ‘herwonnen’ hout te gebruiken voor haar productie. Dit is houtafval of hout dat niet meer bruikbaar is en dus gered wordt van verbranding. Op die manier rooit Unilin Group in eerste instantie al geen bomen voor haar productie, maar geeft het resthout een extra leven met een nieuwe materiaaltoepassing.

Een grote stap vooruit richting circulariteit

Door het gebruik van lijm als bindmiddel voor de houtvezels bestond er nog geen industrieel haalbare manier om de vezels uit plaatafval bij het einde van hun productleven te recyclen. Het grootste deel hiervan werd na gebruik verbrand. Unilin Group is er nu in geslaagd een nieuw innovatief proces te ontwikkelen om deze houtvezels te recyclen en opnieuw te gebruiken voor de productie van nieuw plaatmateriaal. Denk maar aan onze decoratieve Evola-panelen of de laminaatvloeren van Quick-Step. Op deze manier verdubbelen we de levensduur van de houtvezels! Tijdens deze langere levensduur krijgen nieuwe bomen de kans om te groeien en op hun beurt de CO2 op te slaan.

Circulariteit in het DNA

De ontwikkeling van deze baanbrekende nieuwe technologie past volledig binnen de duurzaamheidsstrategie van Unilin Group. Daarin verplicht het bedrijf zich om bij te dragen aan de doelstelling uit het klimaatakkoord van Parijs om de opwarming van de aarde te beperken tot 1.5°C. Unilin Group ziet haar zin voor innovatie als een belangrijke voorwaarde om deze ambitieuze doelstellingen te verwezenlijken. Het plant de komende twee jaar nog € 160 miljoen investeringen in België in onder andere onderzoek en ontwikkeling.

In een eerste fase zal Unilin Group de techniek inzetten voor de recycling van intern gebruikt materiaal in de productiesite in Bazeilles, waar het bedrijf al jaren investeert in spitstechnologie voor de productie van MDF- en HDF-platen. In een volgende fase wordt de recycle capaciteit opgedreven zodat ook extern verzamelde vezelplaten en laminaatvloeren gerecycled kunnen worden. Deze technologie, die intussen gepatenteerd is, is een absolute wereldprimeur. Tegen 2030 zou minstens 25% van Unilin Group’s grondstoffen mix vervangen moeten zijn door gerecyclede vezels. Het zal hierdoor in staat zijn om jaarlijks 380.000 ton aan C02 opgeslagen te houden in de houtvezels die het met deze nieuwe technologie een nieuw leven geeft.

 

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!