UnPlastic: duurzame verpakkingsmateriaal

Publicatie: 5 nov 2019 | Update: 2 mei 2023

Contact opnemen

Wil je meer te weten komen over dit project? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Outlander Materials biedt een concrete oplossing voor plasticvervuiling door single-use plastics: UnPlastic. Dit is een biologisch afbreekbaar, volledig plasticvrij materiaal gemaakt van bierbrouwafval. Lori Goff, de Amerikaanse oprichtster, wil de verpakkingsindustrie op zijn grondvesten doen schudden en radicaal veranderen met UnPlastic. Waarde creëren met bierafval, zo helpt Outlander Materials de transitie naar een wereldwijde circulaire economie.

UnPlastic maken van bierafval

Het idee ontstond bij Lori toen ze naar Nederland verhuisde en bier begon te brouwen in haar keuken met een bierbrouwset. Na een tijdje merkte ze dat het proces van bierbrouwen gepaard ging met veel restafval. Ze sprak met verschillende bierbrouwers en zij vertelden haar dat er per liter bier al gauw 3 liter afvalwater het riool in gaat. Dat kan beter, dacht Lori.

Dankzij haar expertise als biotechnicus bedacht ze een manier om het afvalwater een nuttiger leven te geven dan het riool. Door het restwater te laten fermenteren ontstaat een zeer functioneel, composteerbaar en volledig plasticvrij materiaal. Lori noemt het UnPlastic.

UnPlastic is transparant, kleur- en geurloos. Het materiaal is bestand tegen vetten en oliën, en is niet giftig. Je kunt het zelfs opeten!. Daarnaast heeft de verpakking een hoge weerstand tegen zuurstof, wat de houdbaarheid van producten verpakt in UnPlastic aanzienlijk verlengt. Al deze kenmerken maken van UnPlastic een duurzaam alternatief voor single-use plastic.

Outlander Materials

Outlander Materials is een schoon, duurzaam biotechbedrijf dat de eenmalige verpakkingsindustrie wil transformeren, zegt Lori. Dit wil het bedrijf gaan realiseren door afval op elk niveau uit te roeien en te transformeren tot waardevolle grondstof.

Op korte termijn kijken ze exclusief naar het elimineren van bierbrouwafval, maar op lange termijn kijken ze ook naar andere afvalstromen. Er is een eindeloze voorraad afval, maar ze gebruiken het niet. De Amerikaanse oprichtster wil met haar bedrijf bijdragen aan de kringloopeconomie: De enige manier om het gebruik van single-use plastics en andere verpakkingsmaterialen te verminderen, is om waarde te creëren met afval.

Het ASN Bank Wereldprijs-traject

Lori heeft erg veel aan het ASN Bank Wereldprijs-traject gehad. Een van de stappen op weg naar de finale is het schrijven en inleveren van een businessplan en begroting, die worden gekeurd door de jury. Ook al had zij al een bedrijfsplan geschreven, het herschrijven en updaten van de informatie heeft tot een beter, helderder overzicht geleid van de huidige stand van zaken.

Daarnaast heeft het traject vele waardevolle nieuwe contacten opgeleverd. Het traject heeft haar netwerk enorm vergroot.

De plannen van Outlander Materials voor 2020

Outlander Materials heeft een druk jaar voor de boeg. 2020 staat vol in het teken van het opschalen van de productiecapaciteit en het inkorten van de productietijd van UnPlastic. Op dit moment duurt het fermentatieproces zo’n twee à drie weken. Lori wil onderzoeken of dit niet sneller kan.

Daarnaast wil het bedrijf onderzoek doen naar de mogelijkheid om het duurzame verpakkingsmateriaal volledig waterresistent te maken, zodat het een nóg aantrekkelijker alternatief wordt voor plastic.

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.

Schrijf je in voor de Recycling Nederland nieuwsbrief!

Voeg je toe aan onze maillijst en ontvang Recycling Nederland nieuws en de laatste ontwikkelingen binnen ons team.

Wordt onderdeel van de wereld van Recycling Nederland en draag bij met een positieve sociale impact in de maatschappij!  

Bedankt voor het aanmelden voor onze nieuwsbrief!